Fem vårdhundar utbildas på Grans

Nu har första kullen vårdhundsekipage påbörjat sin utbildning på Grans naturbruksgymnasium.– Det känns jätteroligt att vi är i gång och att norrbottningarna äntligen får ta del av det här, säger Anna Lundberg, kursansvarig.

"Vira är lugn, stabil, hon gillar att leka och att jobba", säger hennes matte Matilda Olovsson Skarin.

"Vira är lugn, stabil, hon gillar att leka och att jobba", säger hennes matte Matilda Olovsson Skarin.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2015-05-27 22:00

PT har tidigare berättat om Grans naturbruksgymnasiums nya utbildning Vårdhundskolan. Den ettåriga distansutbildningen, som vänder sig till utbildad vårdpersonal, startade i april med fem deltagare från Arvidsjaur, Piteå och Luleå.

Från Arvidsjaur är det tre personer som har skickats för kommunens räkning. Matilda Olovsson Skarin är en av dem och hon läser utbildningen tillsammans med sin hund Vira.

– Vi får lära oss väldigt mycket och vi blir introducerade för nya inlärningstekniker, det har gått jättebra och det är väldigt intressant, säger hon.

Hon arbetar inom äldreomsorgen och när hon fick frågan av sin chef att delta tvekade hon inte en sekund.

– När jag fick möjlighet att kunna jobba med min hund kunde jag inte tacka nej. Vira är lugn, stabil, hon gillar att leka och att jobba och med tanke på den inverkan hon har på min familj så tror jag att hon kan bidra med mycket i mitt jobb, säger Matilda Olovsson Skarin.

Som ett husdjur

Gunilla Grahn arbetar inom hemtjänsten i Arvids­jaur och läser nu utbildningen med sin hund Zita.

– Jag tror att människor kommer uppskatta att få besök av Zita, speciellt de som inte har möjlighet att ha egna husdjur. Jag tror att hon kan bidra med glädje och få dem att bli mer motiverade, säger Gunilla Grahn.

För personer som ska aktiveras i form av promenader tror hon exempelvis att Zita kan komma till bra användning.

Rätt hund på rätt plats

För att använda hundar inom vården gäller det att hitta rätt hund på rätt plats tillsammans med föraren. Det ska finnas tydliga riktlinjer för hundens inverkan och insatserna där en vårdhund används ordineras av läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

Ingeborg Höök, grundare av Vårdhundskolan, fanns på plats på onsdagen och föreläste om konceptet. Att införa Vårdhund inom vården har visat sig vara framgångsrikt och hon anser att det är ett bra komplement.

– En vårdhund är mycket mer än ett trevligt inslag. Med hjälp av en vårdhund kan vi inom vården nå mål som inte kan nås på något annat sätt. Det hjälper att motivera vårdtagaren att göra saker och på så sätt nå upp till de mål som är satta, förklarar hon.

I november planeras en ny utbildningsomgång.

– Jag tror att det här kommer att ge ringar på vattnet och jag tror att medvetenheten kring vad hundarna kan ge har blivit större, säger Anna Lundberg, kursansvarig samt lärare på Grans naturbruksgymnasium.

Fakta Vårdhund

En vårdhund är en särskilt tränad hund som arbetar i team med en specialutbildad vårdhundstränare, exempelvis en undersköterska, sjuksköterska eller arbetsterapeut. I många fall på ett särskilt boende för äldre med olika former av funktionsnedsättningar som stroke eller demens.

Det finns både svensk och internationell forskning som visar på positiva effekter av insatser med vårdhund.

Alla hundraser och blandrashundar kan bli vårdhundar. Hunden får dock inte vara äldre än fyra år och måste först klara ett lämplighetstest. Föraren måste ha en vårdutbildning på gymnasienivå samt två års arbetslivserfarenhet inom vården.

Källa: Svenska Vårdhundskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om