På det lilla industriområdet Myran i Öjebyn huserade ett tiotal företag, bland andra Kifas pizzeria & grillbar. Men området blev utdömt på grund av gamla och slitna lokaler samt att det bröt mot gällande detaljplan.
Företagen fick flytta och byggnaderna revs med sanering som följd.
I fastigheter uppförda mellan 1956 och 1972 är det vanligt att det finns stora mängder PCB i fogmassor och andra byggnadsmaterial. Enligt Naturvårdsverket är PCB ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen som kan skada människor, djur och natur.
När industriområdet var rivet gjorde man provtagning i området och hittade PCB i marken på ett 600 kvadratmeter stort område. Utbildningsförvaltningen slog larm och skickade ut en varning till rektorerna i området.
"Med anledning av en geoteknisk undersökning som hittat förorening i marken där tidigare byggnader har stått, så kommer vi att spärra av området. Det är inte farligt att vistas runt området men marken i området får inte röras med anledning av att föroreningen kan spridas och kontaminera annan mark i området", skriver Jenny Bergman, projektsamordnare på utbildningsförvaltningen.
Området spärrades av under ledning av lokalstrategen Stefan Bengtsson på utbildningsförvaltningen.
– Vi vill inte ha körning på området eller att man lägger upp snö där. Det spärrades av så det inte ska sprida sig på det viset. Det har varit många olika verksamheter på området under åren, bland annat stenhuggeri och kemtvätt, säger Stefan Bengtsson.
Piteå näringsfastigheter, PNF, ägde byggnaderna som nu är rivna och man arrenderade marken av Piteå kommun.
– När vi skulle riva fastigheterna gjordes en miljöinventering i alla byggnader som skulle bort. Konsulten letade bland annat efter PCB, men inga prover som togs visade att det fanns i fastigheterna som skulle rivas, säger Veronica Bäcklund, projektchef på PNF.
Rivningen gjordes under hösten 2021 och tog bara några månader.
– Sedan fyllde vi upp marken där husen hade stått och återlämnade marken till Piteå kommun. Kommunen gjorde en miljöteknisk markundersökning på området och proverna visade att det var PCB i marken – konsulten bedömer att PCB:n ligger max en halvmeter ned och man har kunnat begränsa området till 600 kvadrat, säger Bäcklund.
Nu ska området saneras vilket troligen innebär schaktning av jordmassor som sedan körs till en mottagningsenhet som tar hand om giftigt material. Vem som ska betala är oklart.
– Vi har sagt att den diskussionen är sekundär, det primära är att vi säkerställer att vi sanerar det här. Vi och kommunen hjälps åt och diskussionen om vem som ska betala har vi lagt åt sidan så länge, säger Veronica Bäcklund.
Innan saneringen utförs ska man lämna in en anmälan till miljöskyddsenheten på Piteå kommun. Man räknar inte med att hinna göra saneringen i år innan det fryser på.
– Alla dokument ska vara klara i vår. Så länge det ligger där det ligger kommer det inte att fara någonstans. Hade det varit mer akut hade vi givetvis gjort det direkt, säger Veronica Bäcklund.
Hur höga halter PCB man hittat är lite oklart.
– Det är inte jättehöga halter, men de var för höga om det ska vara skolverksamhet där senare. PCB:n ska givetvis bort, säger Mattias Qvarnström, miljöinspektör på Piteå kommun.