I våras offentliggjordes att Hitachi Energy tecknat ett av Sveriges största exportkontrakt någonsin. Företaget ska leverera HVDC-teknik som används för att föra över el längre sträckor med låga förluster till den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT för cirka 147 miljarder kronor. Affären innebär att Hitachi Energy – som sedan 2020 rekryterat fler än 1 500 personer i Sverige – behöver anställda ytterligare drygt 2 000 personer. De flesta vid huvudkontoret i Ludvika, men det här kommer också att spilla över på fabriken i Öjebyn.
– Alla verksamheter vi har i Sverige är direkt kopplade till den här ordern. Öjebyn är bidragande i allra högsta grad och man känner av den här orderingången, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.
I början av det här året hade fabriken i Öjebyn ett 90-tal anställda, varav de flesta i produktionen.
– I slutet av augusti hade vi totalt 106 medarbetare så vi har redan ökat litegrann. Sedan har vi en plan att öka med 25 personer till årsskiftet. Man kan tycka att det är små siffror sett till de här stora etableringarna, men med verksamheten i Öjebyn är det en ganska stor procentuell ökning, säger han och fortsätter:
– Planen är att vi ska upp till fyrskift under hösten. Nästa år är planen att vi ska anställa 1 000 personer i hela Sverige, och vi utesluter inte att vi behöver göra något ytterligare i Öjebyn.
I Öjebyns fabrik utvecklas och tillverkas avancerade fiberkompositer för isolatorer, cylindrar till lindningskopplare och kraftledningsstolpar. Utöver rekordkontraktet är Hitachi Energy med och bygger ut elnätet i norra Norrland med anledning av satsningarna på fossilfri industri. Det här medför att det japanska bolaget expanderar sin verksamhet. Utöver fabriken i Öjebyn har Hitachi Energy en säljorganisation i Luleå.
– Marknaden är urstark, och det beror på att hela världen håller på att ställa om. Vi sitter i centrum för det här då vår paradgren är att flytta el från A till B, säger Tobias Hansson på Hitachi Energy i Sverige.
Hitachi Energy är inblandade i flera av de stora industrietableringarna som sker i norra Norrland. Man har även varit med och byggt upp Råbäckens kraftstation i Markbygden som är Sveriges största kontaktpunkt mot transmissionsnätet, tidigare kallat stamnätet.
– Det har varit ett superspännande projekt då vi var med och levererade vad vi kallar elkvalitetslösningar. Alltså säkra att spänningen och frekvensen hela tiden är under kontroll, vilket är en utmaning för ett elsystem då man för in till exempel vindkraft som kommer och går.
Så sent som 2015 skulle fabriken – som då ägdes av ABB – läggas ned och flyttas till Polen. Men ledningen ändrade sig efter ett stort arbete av inte minst facket. Tre år senare sålde ABB sin kraftdivision till den japanska industrikoncernen Hitachi och nu blomstrar alltså fabriken.
– Det är en stor förändring, och det gäller stora delar av vår verksamhet. Marknaden är helt sanslös just nu. Ytterst är det här bra för oss alla då världen börjar få upp ångan med att ställa om och minska koldioxidutsläppet. Jag tycker att Norrland är helt fantastisk med satsningarna.