Examensdags för terapihundarna

Under tisdagen tog fem terapihundekipage examen vid Psykiatrin länsgemensamt i Öjebyn.– Målet är att höja den totala kompetensen, men också att kunna erbjuda ytterligare ett verktyg i patientbehandlingen, säger Rolf Stenvall, verksamhetschef.

Hundpsykologerna Yvonne Fång och Lena Andersson har utbildat deltagarna i hundperspektivet medan kuratorn Frida Söderberg och psykologen Britt-Marie Niemi har ansvarat för utbildningen i bland annat affektteori och anknytningsteori.

Hundpsykologerna Yvonne Fång och Lena Andersson har utbildat deltagarna i hundperspektivet medan kuratorn Frida Söderberg och psykologen Britt-Marie Niemi har ansvarat för utbildningen i bland annat affektteori och anknytningsteori.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2015-03-18 17:14

Videon är inte längre tillgänglig

En av de fem diplomtagarna var flatcoated retrievern Kibo och hans ägare och förare Jonas Lindgren, som är skötare på kliniken.

– Jag har varit nervös inför den här dagen, men nu känns det otroligt skönt, berättar Jonas Lindgren.

Bakgrunden till terapihundsutbildningen är att Rolf Stenvall uppmärksammade att många hundar följde med till jobbet – utan hans vetskap.

– Jag märkte att det var väldigt uppskattat bland patienterna, men jag tycker det är viktigt att kvalitetssäkra behandlingen, säger Stenvall.

Han har en lång erfarenhet av djur i vården och känner väl till de positiva effekterna.

– Många patienter saknar förtroende för myndigheter och institutioner, men tilliten till djur är oförstörd, säger Stenvall.

Specialkompetenser

Terapihundarna har olika specialkompetenser. En del av dem är experter på att trösta dem som är ledsna, andra är duktiga på att lindra ångest hos patienterna.

– Kibo är expert på att sprida glädje. Alla blir glada när de träffar Kibo, berättar Jonas Lindgren.

Under utbildningen har hundarna fått träning i enklare dressyr och säkerhet.

– Säkerhetsträningen består av att de får lära sig att snabbt gå undan på kommando och att de reagerar omedelbart på inkallning, säger Lindgren.

Hundarna fungerar också som motivationshöjare. De hjälper patienterna att ta sig ut på promenader, men de möjliggör också behandlingssamtal.

– En patient kanske inte vill prata med sin kontaktperson. Men den vill träffa hunden – och då blir det ändå ett samtal, tack vare hunden, berättar Rolf Stenvall.

Kvalitetssäkring

Cocker spanieln Bella examinerades som sällskapshund. Hennes uppgift är att hjälpa patienterna med att stärka sin självkänsla.

– De tycker det är roligt att träna dressyr med henne, berättar skötaren Gunvor Ajax.

Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn är först i landet med att använda utbildade hundekipage inom rättspsykiatrin. Flera andra kliniker har redan hört av sig och visat intresse för den unika utbildningen.

– Vi har skräddarsytt den här utbildningen för att möta de specifika behoven inom just rättspsykiatrin, säger Rolf Stenvall.

Han tycker det är viktigt att poängtera kvalitetssäkringen som utbildningen innebär i användandet av hund i vården.

– Vi vet att vi släpper ut säkrade hundar som älskar att gå till sitt jobb, säger Stenvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!