Enercons vindkraftsbyggen i Markbygden växer. 26 turbiner är redan i drift inom Ersträskområdet och ytterligare 48 ska byggas i år. Nästa år börjar resningen av 201 vindkraftverk som ska vara i drift under 2021. Totalt (med tidigare byggen) handlar det om 317 verk som ger förnybar el och det ger merjobb till koncernens servicebolag Energy Converter.
Tillväxten gör att Enercon öppnar nytt servicekontor i gamla Vägverkets byggnad i Koler. Den ägs av Pite havsbads förre ägare Clifford Söderberg.
– Vi ska hyra lokalen och vi har precis skrivit kontrakt. Lokalen ska renoveras och vi räknar med att flytta in någon gång under maj-juni, säger Magnus Juntti, regionchef för Enercon Energy Converter i Norrland.
Det skapar nya jobb. Inom två år ska servicebolaget anställa 35 vindkraftstekniker.
– Vi ska gå från 25 personer till 60 personer, och det kan bli fler, säger Magnus Juntti.
Enercon Energy Converters nuvarande 25 tekniker har Sabels gamla gjuterianläggning vid Framnäsvägen i Öjebyn som bas.
– Vårt uppdrag är att arbeta med förebyggande underhåll, serva och utföra reparationer av verken, säger Magnus Juntti.
Förutom Öjebyn har serviceföretaget kontor med tekniker i Östersund, Hede i Härjedalen och i Nordmaling. I exempelvis Nordmaling finns 40 Enerconverk.
Han säger att etableringen i Koler inte innebär minskad verksamhet i Öjebyn. De som nyanställs kommer att placeras både i Öjebyn och i Koler.
Regionchefen säger att det är rätt tufft att hitta vindkrafttekniker.
– Men vi försöker hämta personal från utbildningen vid Furunäset och jag sitter också i ledningsgruppen för den utbildningen, säger Juntti.
Han har också kontakt med den teknikerutbildning som finns i Strömsund i Jämtland.
Juntti berättar att den personal som kommer till Enercon får en internutbildning i säkerhet.
Just för det har servicebolaget i Öjebyn satt upp en anläggning i lokalen i Öjebyn där tekniker som Lorents Viljoen från Byske, David Bäcklund från Pålberget och Isabelle Ignberg från Piteå kan träna klättring och öva räddning. Isabelle Ignberg har internutbildats till betongspecialist.
Lorents Viljoen kommer ursprungligen från Sydafrika. Kärleken förde honom till Piteå och sedan nio år tillbaka arbetar han vid Enercon.
Han, David Bäcklund och Isabelle Ignberg räds inte att stå på vindkrafthubben150 meter ovan jord.
– Det är lite jobbigt men det går. Jag trivs med teknikerjobbet. Det är jättekul, säger hon.