Ett 60-tal lantbrukare och andra intresserade slöt upp när det anordnades energidag med rubriken "Landsbygden levererar fossilfritt! - lönsamma investeringar i energibesparingar och fossilfri energi" på Grans naturbruksskola i Öjebyn på tisdagen. Bakom arrangemanget stod LRF, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten samt Landsbygdsnätverket.
I programförklaringen heter det att "Landsbygden är den stora leverantören av fossilfri energi och kan leverera ännu mer. Vi behöver se möjligheterna och hur vi övervinner de hinder som finns för att öka den fossilfria och förnybara energiproduktionen".
Men för det krävs lärande genom goda exempel. Lantbrukare och företagare på landsbygden måste få kunskap om hur man kan förbättra lönsamheten via energibesparingar och samtidigt producera mer energi.
Mats Gustafsson, MMG Konsult AB, har stor erfarenhet av biogas och har gått i bräschen för biogas på gårdsnivå i Sverige. Han konstruerade en anläggning på egna gården som fått många efterföljare.
– Det är ett sätt att öka självförsörjningsgraden rejält. Gödsel är gratis, men som det är nu går enorma volymer till spillo.
Anna Säfvestad Albinsson, Biofuel region, pratade om framtida fossilfria drivmedel. Hon slog ett slag för biogas med det kärnfulla konstaterandet att "Skiten finns bara där och vi kommer inte att sluta skita".
– Samtidigt är HVO (hydrerad vegetabilisk olja) enklast att använda istället för vanlig fossil diesel. Och vätgas är jättehett i EU, men mer ovanligt i Sverige. Alla bränslen behövs, men det viktiga är att de olika bränslena används på rätt ställe, säger Anna Säfvestad Albinsson.
Hillevi Eriksson, Skogsstyrelsen, pratade om skogens möjligheter att bidra med energi och material i ett hållbart samhälle.
– Koldioxidutsläppen ökar i världen och biobränsle kommer att behövas, men det är en stor utmaning för transportsidan att klara den omställningen. En annan aspekt är att bygga mer i trä. Cementproduktionen står för fem procent av världens koldioxidutsläpp.
Men det innebär förstås en kostnad att byta bränsle, satsa på värmeåtervinning och produktion/distribution av biogas. Det finns flera olika stöd/bidrag att söka. Naturvårdsverket satsning Klimatklivet är en möjlighet för att få investeringsstöd till klimatsmarta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå.
– I år finns det 1,5 miljard i potten och det ökar de närmaste åren, berättar Elin Söderberg, länsstyrelsen.