Hörselklasserna tynar långsamt bort

Tiden är utmätt för Hörselklasserna på Solanderskolan i Öjebyn, men någon nedläggning handlar det inte om. Orsaken är att inga nya barn söker till utbildningen.

Om tre år går den sista av Hörselklassernas tre elever ut grundskolan. De senaste åren har inga nya elever tillkommit. Det innebär med stor sannolikhet att verksamheten avvecklas. (Arkivbild)

Om tre år går den sista av Hörselklassernas tre elever ut grundskolan. De senaste åren har inga nya elever tillkommit. Det innebär med stor sannolikhet att verksamheten avvecklas. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Öjebyn2022-03-28 18:00

För några år sedan var Hörselklasserna nära att läggas ner, men efter massiva protester så räddades verksamheten. Nu är läget ett annat.

– Det är flera år sedan det kom några nya barn. I nuläget har vi tre elever. En går i sexan och två i sjuan. När dessa har slutfört grundskolan så finns det inget underlag kvar för att bedriva verksamheten, säger Mathias Lindmark, rektor på Solanderskolan.

Vad beror det på?

– Trenden verkar vara att hörselskadade barn blir kvar i sina ordinarie klasser. Det kommer inte heller några barn från närliggande kommuner.

Vad händer om nya barn plötsligt söker till Hörselklasserna?

– Det vet jag faktiskt inte. Det är ett annat läge och en annan diskussion, säger Mathias Lindmark.

Piteå kommuns förskolechef Elice Ökvist bekräftar det aktuella läget, men säger att det inte har fattats något politiskt beslut om nedläggning.

– Det som gäller nu är att de barn som går i Hörselklasserna har rätt att slutföra utbildningen. Vad som händer om tre år får vi se, men om det inte finns något elevunderlag så upphör verksamheten av sig själv.

Redan för tre år sedan skrev PT att elevunderlaget sviktade och nu närmare sig vägs ände. Samtidigt finns det självfallet hörselskadade barn som inte går i Hörselklasserna. 

– Ja, så är det, men jag vet inte hur många det är. Det har blivit lättare att anpassa undervisningen för hörselskadade i en vanlig klass. Det kan handla om hörselslingor, men också att fler barn har cochlea-implantat.

Hur marknadsförs Hörselklasserna på Solanderskolan?

– Jag skulle säga varken mer eller mindre än tidigare. Det vi ser är att föräldrar väljer att ha sina barn nära hemmiljön istället för att flytta dem till Hörselklasserna, säger Elice Ökvist.

Tidigare skickade närliggande kommuner barn till Hörselklasserna, men det har inte hänt på flera år. En orsak kan vara att prislappen för att gå i hörselklass anses för hög.

Om och när Hörselklassen läggs ner om tre år frigörs en del pengar, företrädesvis personalkostnader.

– Det är pengar som vi kan använda till annat i skolan.

Cochleaimplantat (CI) och Elektroakustisk stimulering (EAS) gör att gravt hörselskadade och döva kan uppfatta ljud. Resultaten varierar, men för många blir CI/EAS ett stort positivt lyft i tillvaron. Generellt brukar implantat ge bäst resultat hos barn samt hos vuxna som varit utan hörsel endast en kortare tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!