Eleverna värnar om Grans

Elevunderlaget har halverats på fem år och utbildningen går med stora förluster. Trots det besvärliga läget är skolledningen på Grans optimistisk inför framtiden.– Vi måste se till att vi hamnar på rätt köl ekonomiskt, säger skolchefen Bo Wiberg.

Trots det svåra läget är skolchefen Bo Wiberg optimistisk. "Det hade varit mer osäkert om man hade börjat prata om nedläggning. Politikerna har varit väldigt tydlig med att vi måste hitta en lösning för att erbjuda naturbruksprogrammet även fortsättningsvis i Norrbotten".

Trots det svåra läget är skolchefen Bo Wiberg optimistisk. "Det hade varit mer osäkert om man hade börjat prata om nedläggning. Politikerna har varit väldigt tydlig med att vi måste hitta en lösning för att erbjuda naturbruksprogrammet även fortsättningsvis i Norrbotten".

Foto: Joel Gustafsson

ÖJEBYN2015-09-29 05:00

Antalet elever på Grans naturbruksgymnasium har halverats de senaste fem åren, från 206 elever 2011 till drygt 100 elever 2015.

– Det är ett intäktsbortfall på 20 miljoner eftersom vi i snitt får 200 000 per elev som går hos oss, säger Bo Wiberg, skolchef för naturbruksskolorna i Piteå och Kalix.

Förhoppningen var att 44 nya elever skulle börja första året till hösten. I slutändan blev det bara ett 30-tal elever på inriktningarna djur och lantbruk.

– Det är en trend som fortsätter att gå åt fel håll. Sedan har vi nästan inga elever från Piteå kommun som sökt hit. Vi har nog två eller tre som går årskurs ett. Vi brukar vara uppåt 20, säger Bo Wiberg.

Optimistisk ledning

Trots att utbildningen på Grans minskats med ett 20-tal tjänster går verksamheten elva miljoner kronor back på årsbasis. Landstinget vill göra sig av med huvudmannaskapet men Piteå kommun vägrar att ta över den om inte budgeten går i balans.

– Även om det nu på pappret är ett svindlande underskott för verksamheten här på Grans på grund av att det är så mycket elever färre är jag och många av oss här ändå optimistiska att vi kommer att hitta möjligheter att Grans på något sätt kommer att finnas kvar med en naturbruksutbildning som siktar in i framtiden, säger Wiberg.

Dyra driftskostnader

Enligt honom är det nu viktigt att Piteå kommun och landstinget sätter sig ned i arbetsgruppen och tar fram visioner för Grans utformning.

– Vi måste diskutera med Piteå kommun vad man ska göra för att få fler elever och kapa kostnaderna. 10 miljoner går till drift och hyra av fastigheten och där måste vi göra något radikalt. Det är klart att Grans ska fortsätta betala för att finnas i lokalen men dagens hyresnivå är orimlig i förhållande till det antal elever vi har.

Hur många fler elever skulle ni behöva för att gå i balans?

– På Grans skulle vi i dagsläget behöva vara 50 elever fler, säger Wiberg.

Lokalproducerad mat

När PT besöker Grans träffar vi tredjeårseleverna Trond Holmqvist och Alva Lidström, från Piteå, som studerar inriktningen lantbruk.

– Jag har inte så mycket att säga om vem som ska äga Grans, men jag tycker att Grans ska finnas kvar. Det är vi som i framtiden ska producera mat här i Norrbotten och skulle Grans läggas ned är det bara att säga hejdå till lokalproducerad mat. Det vore katastrof, säger Alva Lidström, 18 år.

Krisande bransch

Hon tycker det är tråkigt att allt färre elever söker till Grans – men ser en tänkbar förklaring.

– Hur lovande är det att söka sig till branschen när bönderna knappt går runt. Vi älskar det vi gör. Vi tycker det är ett jätteroligt jobb, men klart man funderar på framtiden. Politikerna måste börja jobba för bönderna så att vi ska våga satsa och utbilda oss. Det handlar inte bara om Grans, det måste ske något nationellt, säger Alva Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!