Elever mötte jord och skog

Elever fick flytta ut och ha lektion i det gröna när LRF Norrbotten ordnade projektet Jorden och skogen i stan. Det årligt återkommande projektet arrangerades på Grans naturbruksgymnasium och på onsdagen fanns drygt 100 grundskoleelever på plats.

Eleverna tyckte att djuren var intressanta och passade på att fota med sina mobiltelefoner.

Eleverna tyckte att djuren var intressanta och passade på att fota med sina mobiltelefoner.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2014-09-17 15:26

Videon är inte längre tillgänglig

LRF Norrbotten arrangerar projektet tillsammans med föreningar, naturbruksgymnasier och företag där tanken är att eleverna ska få lära sig mer om jord och skog. På onsdagen var drygt 100 elever på plats och på torsdagen väntades ytterligare 200.

Väcka intresse

– Syftet är att visa upp de gröna näringarna, att eleverna ska få komma ut på ett lantbruk för att få se hur det går till. Förhoppningen är väcka deras intresse och att det här är något de kan tänka sig att studera till sedan, säger Erica Stridsman, projektledare.

Lång resa

På onsdagen var elever från Rönnskolan i Piteå och flera grundskolor från Kiruna på besök. Kirunaeleverna hade gått upp extra tidigt för att kunna vara med på dagen i Öjebyn.

– Vi arbetar med temat bondgård på skolan och det här besöket är en del av det, förklarar läraren Johanna Englund.

På olika stationer, med praktiska och teoretiska övningar, fick barnen bland annat lära sig om traktorer och maskiner, djur, matens väg från jord till bord och om skogens förutsättningar.

En av de långväga eleverna var Vera Taver.

– Det ska bli roligt att se hästar, säger hon.

Hon tycker om djur och hemma i Kiruna har familjen både en kanin och en häst.

Häva mjölk

Det berättade hon när hon stod i kö för att vara med i mjölkhävartävlingen. Norrmejerier serverade mjölk till alla elever som ville testa. En väldigt passande tävling för Vera Taver som lyckades häva sitt mjölkglas, med en och en halv deciliter mjölk i, på 5,84 sekunder.

– Jag älskar mjölk, säger hon.

Hinderbana

Barnens samarbetsförmåga sattes på prov vid en station där de fick gå hinderbana. Elever från Rönnskolan testade banan flera gånger.

– Det är roligt, säger Kristoffer Eklund som tog täten genom banan.

Inte nudda mark var det som gällde och med hjälp av träplattor fick de ta sig genom banan där de både skulle ta sig över och under rep som hade satts upp.

– Det är lätt, tycker Simon Thelin.

Lite knepigare blev det dock när plattorna tog slut och två elever fick samsas på en och samma, men det gick vägen i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om