I mars fick tolv anställda lämna fabriken i Öjebyn till följd av minskad orderingång. Därefter kunde man återanställa nio, men nu tvingar den krisande byggbranschen återigen företaget till åtgärder. Totalt förlorar sex kollektivanställda och tre tjänstemän jobbet.
– Vi märker av en tydlig avmattning på marknaden och behöver anpassa oss till det rådande läget, säger vd:n Michael Danielsson.
För företagets del innebär det en minskad orderstock och färre förfrågningar.
– Dessutom har effekterna av Northvoltkrisen lagt en blöt filt över marknaden i Skellefteå. Sedan kanske det går lättare om det börjar komma lite positivare signaler, säger han.
Omsättningsmässigt hade man ett starkt år 2023, men nedgången under 2024 har varit kraftigare än väntat.
– Vi hade budgeterat för en viss nedgång, men marknaden har bromsat in mer än vi räknade med. Vi tror att marknaden kan bottna under 2025 och förhoppningsvis ser vi en vändning mot slutet av året.
Bland de sex kollektivanställda är det fyra i fabriken och två utemontörer som blivit uppsagda. På tjänstemannasidan har de tre som sagts upp arbetat med bland annat sälj, kalkyl och administration.
– Det är inte roligt för någon av oss, varken för ledningen eller de som arbetar när någon blir varslad. Det är roligare att anställa om man vänder på det. Men alla förstår vad det handlar om och varför vi behöver göra de här åtgärderna, säger Michael Danielsson.
Förhandlingar har skett med både Byggnads och Unionen. Enligt Joakim Lindholm, ordförande och ombudsman vid Byggnads Norrbotten, har en ombudsman och förtroendevalda vid företaget deltagit i förhandlingarna.
– Självklart är det alltid trist för de anställda som drabbas och trist för företaget som tvingas sägas upp. Även om vi befinner oss i en högkonjunktur i norra delen av Sverige så påverkas vissa företag av en liten minskad konjunktur och då blir det uppsägningar, säger han.
Öjebyns glas och aluminium är verksamma från Kiruna i norr till Stockholm-Mälardalen i söder. I dagsläget har företaget 52 anställda.