De har blivit en marknadsinstitution, Sven-Erik Olofsson och Ivar Gustafsson från Solanderföreningen, som säljer nyfångad halstrad strömming på tunnbröd, en tradition föreningen hållit vid liv i 15 år.
– Vi har 80 kilo strömming och den brukar gå åt under kyrkmarknadsdagarna, säger Sven-Erik Olofsson som fångat strömmingarna i skötar utanför Mjoön.
Riccardo Rabita från Torino i Italien är på marknaden för första gången där han säljer det han kallar parmigiano reggiano, handgjorda ostar där han tydligt deklarerar.
– Dyra men goda, säger Rabita, som uppger att den dyraste osten är lagrad i 72 månader och kostar drygt 800 kronor kilot.
Tidigare turnerade han i hela Europa med ostarna, men numera är han enbart i Sverige en - till tre veckor varje år.
Flugpenna och jägarsaft
– Därför att det är här ostarna säljer bäst, säger Rabita som har med sig 40 kilo tunga ostar med prislapp 20 000 kronor, om man nu köper den hel.
I ett annat stånd står Bosse Lindgren från Boden och säljer flugpennor som innehåller lacknafta och olja.
– Du drar ett streck i kanten på fönstren och när insekten får kontakt med strecket kolar den, säger Lindgren, som brukar sälja bra på kyrkmarknaden.
Hela Norrbotten finns representerat på denna mer än 400-åriga marknad som också erbjuder samiska glödkakor från Arvidsjaur och bröderna Lars-Erik och Olof Forsberg från Riddarhällan utanför Älvsbyn säljer som de beskriver en nyttig och närande jägarsaft .Dessutom finns Tore Sundström, Hans Groth och Lennart Wikström i en monter där de säljer böcker om Norrbottens flora