Dövblinda elever ut i kylan till hösten

Sex elever blir utan utbildning när allmän linje på teckenspråk vid Framnäs folkhögskola lägger ner. Utbildningen som är den enda i sitt slag i Norrland har drivits av skolan sedan ett och ett halvt år tillbaka men nu räcker pengarna inte längre.

Sofia Nilsson, Sverker Lindblom och Tommy Berggren, elever på allmänna linjen på teckenspråk, är förtvivlade över nedläggningen av utbildningen.

Sofia Nilsson, Sverker Lindblom och Tommy Berggren, elever på allmänna linjen på teckenspråk, är förtvivlade över nedläggningen av utbildningen.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2011-06-01 06:00

Allmän linje på teckenspråk började som ett EU-projekt 2007. Den vänder sig till personer med dövhet eller dövblindhet och går ut på att utifrån individens behov och förutsättningar bland annat bryta isolering, utvecklas som person, ge en meningsfull sysselsättning och skapa möjligheter till högre utbildning och arbete.

Eleverna som gått olika lång tid på utbildningen är alla oerhört nöjda med verksamheten så därför kom nedläggningsbeskedet som en chock.

Hjälp komma ut i samhället
- Utbildningen har betytt otroligt mycket för mig. Jag är döv och svårt synskadad och har svårt att komma ut i samhället. Att gå här har varit väldigt nyttigt för mig och jag har utvecklats mycket som person. Förut var jag väldigt isolerad och jag vill inte tillbaka till den situationen. Jag och de andra som går här behöver utbildningen och det vore en katastrof om den lades ner, säger Sofia Nilsson som gått utbildningen i fyra år.

Sverker Lindblom började på Framnäs i januari 2010 och han trivs med miljön och samhörigheten på skolan.

Bygga upp personligheten
- Här har jag fått kontakt med andra döva och hjälp med att bygga upp min personlighet. Det har varit viktigt och nödvändigt för mig. Med jämna mellanrum får jag också fått träffa en psykolog. Han har lärt mig mycket om mänskliga reaktioner. Jag behöver vara här och det är så sorgligt om den försvinner.

Tommy Berggren som gått på utbildningen i fyra år är ledsen och förbannad.

- Vi har också rättigheter. Att utbildningen försvinner känns otroligt orättvist och jag önskar att jag kunde protestera men det känns som att allt redan är bestämt. Det här är verkligen jättetråkigt.

Eleverna drabbas hårt
Kursansvarige Pål Nybom är bekymrad över nedläggningen. Han blir av med sitt jobb men ser inte det som det värsta.

- De här eleverna drabbas otroligt hårt. Visst är det så att de har rätt till stöd och hjälp från samhället men vi vet att i praktiken fungerar det dåligt. Att som dövblind flytta till en annan ort blir så mycket svårare än för en hörande. Det handlar om så mycket. En del är att hitta tolkar som fungerar och att lära sig hitta i en ny fysisk miljö. Den där stenen man brukar snubbla på har man lärt sig var den ligger. I en ny miljö tvingas man lära sig allt på nytt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om