Det är en så kallad säkerhetsbesiktning som genomförts av fastigheten, helt enkelt för att utreda om det är säkert att vistas i den.
I huvudsak är det rasrisken man undersökt eftersom bjälklaget punktvis varit utsatt för hög värme. Stora sprickor har uppstått i betongen på övervåningen, men dessa minskade något när temperaturen sjönk igen.
Förutom betong består fastigheten främst av tegel. Det finns inga material som gör att det föreligger risk för giftig inandning.
– Däremot finns brandrester i den lägenhet där branden startat och ytterligare någon lägenhet kan vara kraftigt rökskadad. I dem är det inte lämpligt att befinna sig. Övriga lägenheter har lättare rökskador eller snudd på inga rökskador alls, säger Andreas Engström.
Efter säkerhetsbesiktningen kom Pitebo fram till att fastigheten – även om den såklart är obeboelig en längre tid framöver – går bra att vistas och arbeta i.
– Därmed har vi också gett polisen tillträde att påbörja sin tekniska undersökning av brandorsaken.
På tisdag kommer eventuellt även hyresgäster få tillgång för att hämta lösören från sina lägenheter.
– Fast vi kan inte släppa in dem hur som helst. Det måste ske i samråd med deras försäkringsbolag och deras skadereglerare. Det blir ingen fri tillgång till huset, utan det kommer att ske under ordnade former, förklarar Andreas Engström.
Byggnaden måste först tömmas innan Pitebo kan göra en djupgående utredning om skadornas omfattning. Likväl slår man redan fast att det lär dröja omkring ett år innan någon kan flytta tillbaka.
– Det känns rimligt att kommunicera ut det nu, så att alla förstår och har något att förhålla sig till. Detta kommer att vara en byggarbetsplats under en lång tid framöver.
Vet ni om byggnaden går att rädda?
– Allting går alltid att laga, men vi måste först ta reda på vilket arbete och hur stora kostnader det handlar om. Vi behöver samla ihop ett bra beslutsunderlag innan vi bestämmer oss för vad som ska hända med huset.
Tills vidare bor drabbade hyresgäster hos vänner eller familj. Pitebo jobbar för att lösa tillfälliga ersättningsboenden.
Andreas Engström förklarar att bolaget äger cirka 1000 lägenheter i Öjebyn och att det finns en frekvent flyttrörelse där.
– Vi skannar av allt. Plötsligt kan lägenheter dyka upp som är ungefär likvärdiga med de lägenheter våra hyresgäster tvingats lämna.