Anna Stamblewski konstaterar att tillgänglighetsvandringarna görs utifrån att det ska vara framkomligt och användbart för alla.
– Det har ju med delaktighet att göra, att alla ska kunna utnyttja våra allmänna platser.
Att det fortfarande är så få brister åtgärdade i Öjebyn förklarar hon med att det är många olika kommunala projekt igång just i Öjebyn.
– Det är Solanderprojektet, den fördjupade översiktsplanen och ombyggnationen av Öjagatan. Det är därför som det ser dåligt ut statistikmässigt att så få åtgärder är utförda. Men vi har med oss den här inventeringen i det jobb vi gör nu och bakar in det. Så det är jättebra att den gjordes 2019.
Att handikappföreningarna upplever att åtgärder ofta tar lång tid har hon förståelse för och kan även känna så själv.
– Men det blir ju ofta så i demokratiska organisationer där det ska tas politiska beslut och alla ärenden måste igenom systemet. Sedan är det ett hårt tryck på förvaltningarna och alla har jättemycket att göra. Men förvaltningarna får de här listorna över brister i tillgängligheten och påminns också om dem. Men ännu mer akuta saker kan dyka upp och då tar det längre tid att åtgärda annat.
Så snart barmarksperioden startar ska ombyggnationen av Öjagatan påbörjas och då kommer många av tidigare uppdagade bristerna i gatumiljön att åtgärdas.
Ombyggnationen av Öjagatan ska vara klar under 2022.