Neurolinjen på Framnäs folkhögskola i Öjebyn riktar sig till personer med traumatisk hjärnskada eller neurologisk sjukdom som behöver en ny grund att stå på. Här lär man känna sig själv på nytt och hittar strategier för att öka sin självständighet och delaktighet. Arbetsmetoden bygger på neuropedagogik för vuxna.
– Tanken är att man ska få ett ökat självförtroende och bli mer delaktig i sin egen vardag igen. Utbildningen har funnits under lång tid och gett fina resultat, säger Anders Öberg (S), oppositionsråd.
I dag har dock inte alla samma möjlighet att gå utbildningen.
– Region Norrbotten står inte för resor och boende. För dem som bor i Piteå kommun är det inget bekymmer, men för övriga norrbottningar blir det ett problem, säger Anders Öberg som uppger att exempelvis Region Västerbotten står för kostnaderna för sina deltagare.
En utredning föreslår dock att regionen tar ett större ansvar för utbildningen. Det kan handla om att stå för resor och boende för deltagarna, något som skulle ge fler möjlighet att gå den.
– Vi hoppas det här blir verklighet. Vi har haft deltagare som finansierat allt själva under tre års tid. Detta från egna sparade pengar, säger Helena Karlsson, handledare.
I dag går sex till sju deltagare på utbildningen. Men de kan bli fler.
– Vi skulle kunna utöka till två grupper och bli tio till tolv deltagare totalt, säger Helena Karlsson.
Traumatiska hjärnskador kan handla om skador efter trafiklyckor eller fallolyckor. Det finns god tillgång till vård den första tiden, men sedan brister vårdkedjan.
En utredning av vårdkedjan för personer med förvärvade hjärnskador i Norrbotten beställdes av den tidigare politiska majoriteten. Här föreslås bland annat att Neurolinjen definieras som en rehabiliteringsinsats som utfärdas på remiss från specialistvården. Det skulle ge norrbottningarna samma villkor att delta i utbildningen som deltagare från resten av landet.
Stefan Stridsman, verksamhetschef för Kompetenscentrum Rehabiliteringsmedicin vid Sunderby sjukhus ansvarar för att utreda vårdkedjan.
– Vi bereder just nu frågan inför beslut som förväntas komma inom närmsta månaderna.
Anders Öberg ser dock en risk i att förslaget inte blir verklighet.
– Med den spariver som råder nu. Där den nya politiska ledningen ser över allt, finns det risk att det dras in, säger han.