– Vi vill lyfta fram det lokalodlade som också är en del i Norrbottens livsmedelsstrategi, att få länsborna att välja mer på grönsaker på tallriken. Grönkålen har många fördelar och innehåller både c-vitaminer och järn, säger Beatrice Ramnerö, projektledare Gröna näringar.
Om det blir ett ökat intresserade för att odla grönkål av yrkesodlare skapar det också fler jobb på sikt.
– Folkhälsan förbättras och jobben stannar i länet. Det är bra, säger Jessica Lindberg, näringsutvecklare Gröna näringar.
I projektet har man också utlyst en tävling om det mest kreativa grönkålsreceptet.
– Det går att göra så mycket mer med grönkålen än bara chips. Vi har fått in många spännande recept. Några har valt att grilla eller fritera den. De har bakat bröd och gjort olika cashewnötsröror med grönkål. En livsmedelsproducent ville prova att smaksätta chokladtryfflar med grönkål, säger Ramnerö.
Kristina Andersson, Piteå, är odlingsintresserad. Hon tog en cykeltur till Öjeby Agro Park.
–Jag blev jätteglad när jag hörde att de fortsätter med försöksodlingar här ute. Det är väldigt inspirerande och en riktig oas för oss som gillar att odla, säger hon.
Johanna Pantzare, Luleå plockar de finaste bladen av palmkål eller svartkål som den också kallas. Hon ska rensa och frysa in för att kunna använda till smoothies.
– Jag är här för att bära. Det är hon som har dille på grönkål, säger Josef Tallenhed om sin sambo.