Tillhör ni de som tror att det här med matlagningskurser är ett minne blott?
Glöm det.
I takt med att det globala köket får allt större spridning, ökar också intresset för byta den svenska husmanskosten för att prova på andra matkulturer.
Present
I Öjebyn samlas ett gäng matintresserade för att lära sig laga traditionell japansk mat under ledning av Akaya Antonsson.
– Det är spännande. Jag fick faktiskt den här ABF-kursen i födelsedagspresent, berättar Martin Johansson, en av fem kursdeltagare.
Hur kan då den japanska maten enkelt beskrivas?
– Mager, skulle jag nog säga. Mycket fisk och mycket grönsaker, säger Akaya Antonsson.
Förutom fisk och grönsaker är också kyckling en huvudingrediens i det japanska köket.
– Jo, men fisk är nog vanligast, förklarar hon.
Sushi har ju de allra flesta hört talas om som kanske något av en japansk nationalrätt.
– Jo, men den lagar japanerna sällan hemma. Det är en dyr rätt att laga hemma. De flesta går nog hellre ut och äter den, säger Akaya Antonsson.
Inte husmanskost
Sushi var inte heller på menyn denna första matlagningskväll av fem. I stället handlade det om en enkel trerätters middag bestående av Misosoppa, kyckling Teriyaki med potatis samt wasabi-majonässås. Till efterrätt vankades sen Edamame, en sojaböna som kan doppas i salt och ätas ungefär som chips.
Långt ifrån potatis, köttbullar och lingonsylt eller palt.
Hur stort skulle du bedöma att intresset för japansk matlagning är?
– Det verkar bli allt populärare. Det här är andra ABF-kursen jag genomför. Den första var i höstas och då var det sju deltagare. Tanken är som sagt var att vi ska köra en fortsättningskurs redan nu i vår, säger Akaya Antonsson.
Ivriga
De fem deltagarna som fanns på plats när PT hälsade på, var i alla fall ivriga att fixa kvällens anrättning.
Två av dem har också besökt Japan.
– Jag har faktiskt varit där vid två tillfällen, säger Dan Bergman.
– Och jag var där förra våren, säger Tina Lindqvist.