"De har något av stålets spänstighet i sig"

Fyra generationer av ätten Bernadotte har här satt sina egenhändiga namnteckningar. Minnesstenen i Öjebyn, rest 1921, erinrar om deras besök i Pitebygden. Stenen kom på plats i anledning av att bygden för första gången i historien fick gemensamt besök av Sveriges kung och drottning.

Den 11 juli 1921 skrev Gustaf V och hans hustru, drottning Victoria, sina namn på det som sedan blev kungsstenen i Öjebyn.

Den 11 juli 1921 skrev Gustaf V och hans hustru, drottning Victoria, sina namn på det som sedan blev kungsstenen i Öjebyn.

Foto: Sanna Eriksson

ÖJEBYN2009-07-10 06:00
Det var den 11 juli 1921 som kung Gustaf V och hans hustru, drottning Victoria, besökte Pitebygden. I nyare tid hade då ingen kung besökt orten, men väl kunglig. Senaste besöket som då noterades var när prins Wilhelm var i Piteå år 1909.
De kungliga gjorde stopp i Jävre, Hortlax och fortsatte till Bergsviken, Svensbyn och Roknäs.
I ett flaggprytt Roknäs möttes kungaparet av Ivar Filipsson, Svensbyn, som hälsade med orden:
- Allmogemän och kvinnor från omgivande byar anhålla i underdånighet få framföra sin djupa tacksamhet för detta minnesrika besök och betyga Eders majestäter vår undersåtliga hyllning.
Minnesskrift
I Piteå bildade matroser från kanonbåten Svensksund häck och de kungliga mottogs av borgmästare David Markström.
- Piteå har aldrig på den plats där det nu ligger fått ta emot en krönt kung, påpekade Markström och såg som en av de mest betydelsefulla tilldragelserna i stadens historia den 10 mars 1911 när kungen undertecknade en proposition till riksdagen om byggande av järnväg till Piteå.
Vid lunch på stadshotellet överlämnade stadsfullmäktiges ordförande, rektor Leopold Dahlberg, minnesskriften till Piteå stads 300-årsjubileum.
Drottningen åt lunch för sig själv. På sitt rum mottog hon sedan bland annat en deputation från Röda korsets Piteåkrets.
I Öjebyn skrev de kungliga sina namn på minnesstenen. Ett kort uppehåll gjordes också i Norrfjärden.
Union Jack
I slutet av juni 1927 anlände kronprinsparet Gustav Adolf och Louise, i sällskap med kronprinsens dotter prinsessan Ingrid, till Älvsbyn. Sedan de kungliga skrivit sina namn på en minnessten fortsatte resan till Hortlax och därefter till Skuthamn för att se på sulfatfabriken.
Vid äreporten på Strömbacka hade hissats Union Jack, en speciell artighet mot kronprinsessan..
Vid lunchen höll i stadshotellet stadsfullmäktiges ordförande, kantor Olov Selinus, tal.
- I dessa trakter har danats ett folk som i sin läggning har något av järnets tyngd och urbergets skrovlighet samt därjämte något av den ljusa sommarnattens stämning. Härifrån har utgått män vilkas livsverk är av bestående värde för vårt land.
Kronprinsen uttryckte som sin uppfattning att Piteås befolkning hade något av stålets spänstighet i sig varigenom de svårigheter en karg natur och ett oblitt klimat lade i vägen kunde övervinnas.
Besök gjordes vid Kullens barnhem. Ett stopp gjordes vid kungastenen i Öjebyn för att där skriva sina namn.
Politisk strid
Kronprinsparets besök vållade politisk strid i Piteås stadsfullmäktige. 700 kronor hade föreslagits anslås i representation för besöket. Från socialistiskt håll framhölls att beloppet var för högt och att staden behövde använda sina pengar på ett bättre sätt. För representationen anslagna 300 kronor kunde räcka, i synnerhet som kronprinsen undanbett sig alla festligheter, framhölls det i debatten.
Från höger och frisinnat håll påpekades att det vore föga tilltalande att låta enskilda samhällsmedlemmar bestrida kostnaderna. Ärendet gick till röstning. Stadsfullmäktige beslutade med 10 röster mot 7 att anslå 700 kronor
Kronprins Gustav Adolf återkom till Piteåbygden år 1952, då i egenskap av kung och på sin Eriksgatan genom landet.
"Strängt förtroligt"
Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, nuvarande kungens föräldrar, besökte 1933 Piteå.
Året före, i oktober 1932, hade Piteå-Tidningen dåvarande huvudredaktör Axel Bengtsson av statsminister Per-Albin Hansson fått motta ett brev med påskriften "Strängt förtroligt".
Statsministern ville göra Axel Bengtsson uppmärksam på att prins Gustaf Adolf, nuvarande kungens pappa, övervarit Stahlheimsparaden i Berlin och att detta väckt stark kritik i Sverige.
Stalheim (stålhjälm) var en tysk nationell organisation som uppgick i olika nazistiska organisationer
- Efter vad jag nu vet hade kronprinsen (senare kung Gustaf VI Adolf) försökt avstyra sonens närvaro, men hans åtgärd kom för sent. Försöket säger emellertid en del om kronprinsens syn på sådana saker, påpekade Per-Albin Hansson.
Prinsessan Sibylla, hade en nazistisk hemmiljö. Hon tyckte långt senare, enligt uppgift, att socialdemokratiske statsministern Olof Palme var "rüüslig".
Ett privat kotteri med borgmästaren i spetsen hade ordnat fest för prinsparet berättade Piteå-Tidningen i anledningen av besöket år 1933, då även Skuthamn och Öjebyn fick besök innan färden gick vidare till Luleå.
Längst ner på kungastenen Öjebyn har Carl XVI Gustaf skrivit sitt namn, tillsammans med drottning Silvia. De gästade bygden i augusti 1980, då de också besökte Älvsbyn och Arvidsjaur.
Som kronprins gästade kungen även Piteå år 1970.
I augusti i år återvänder kungen för ett nytt besök, i sällskap med drottningen och kronprinsessan Viktoria, för att vid Pitsund övervara minneshögtiden av det sista slaget mellan ryssar och svenskar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om