Chefen svarar på kritiken: "Väldigt starka ord"

Ett strömavbrott vid rättspsyk i Öjebyn kan ha utsatt personal och patienter för livsfara. Verksamhetschefen Pernilla Nordkvist delar inte den bilden. "Vi hade ganska snabbt koll på situationen", menar hon.

Pernilla Nordkvist är verksamhetschef vid rättspsykatrin i Öjebyn. (Arkivbild)

Pernilla Nordkvist är verksamhetschef vid rättspsykatrin i Öjebyn. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Öjebyn2021-04-21 13:20

Den 5 april inträffade strömavbrottet som – trots att reservkraften kom igång efter ett par minuter – knockade teknisk utrustning i form av telefoner, datorer, dörrlås och larm vid rättspsyk i Öjebyn.

Händelsen skrämde personalen och incidenten är anmäld till Arbetsmiljöverket. 

Det är oklart hur länge den tekniska utrustningen var utslagen, men enligt anmälan var det tur att inget inträffade under de timmar som verksamheten svajade. Pernilla Nordkvist beskriver dock ett snabbare händelseförlopp.

– Det dröjde innan all information nådde hela organisationen, men timmar var det inte. I en paniksituation kan det kännas som att saker tar längre tid än de faktiskt gör. Vi hade ganska snabbt koll på situationen, men vi kommer fortsätta en utredning ihop med driftjouren, säger hon.

Känt är i alla fall att strömavbrottet kom utifrån. Pernilla Nordkvist förklarar att klinikens tekniska utrustning i regel måste startas om när reservkraften tar över.

Fanns någon risk för att patienter hade kunnat rymma?

– Nej, risken att dörrar öppnas och orsakar fullt utsläpp existerar inte. Tvärtom handlar det om att dörrar inte går att få upp i så fall, men det finns nödutgångar av sådana anledningar.

I rapporten till Arbetsmiljöverket vittnar personal om dörrar och larm som ofta krånglar.

Behöver utrustningen uppgraderas?

– Det är något vi alltid tittar på. Vi tittar på dörrar och byter ut delar som inte fungerar. Larm är otroligt viktiga när man jobbar med patienter och fungerar de inte så byter vi de också, säger Pernilla Nordkvist.

I anmälan beskrivs rättspsyk i Öjebyn som en "livsfarlig klinik". Vad har du för kommentar till det?

– Det är en riskmiljö såklart. Där vårdas dömda personer som har en psykisk ohälsa som kan variera. Därför har vi alla dessa system med lås, larm och begränsningar i utrymmen. Men att det skulle vara en livsfarlig miljö tycker jag är väldigt starka ord.

Pernilla Nordkvist tycker alltjämt att det är bra att en anmälan skickats till Arbetsmiljöverket.

– Vi vill se den här reaktionen i vår personalgrupp. Jag är glad att man påtalar risker så att vi har en chans att åtgärda dem. Det är superviktigt för att vi ska kunna utveckla och säkerställa vår arbetsmiljö och patientsäkerhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!