Chefen beklagar att ärendet dragits i långbänk

Kompetensbrist på bygglovsavdelningen ligger bakom att garagebygget i Öjebyn inte har hanterats på flera år. Det säger enhetschefen Rebecka Granström. "Vi kommer att köpa juridiska tjänster för att handlägga det här", säger hon.

Rebecka Granström, enhetschef med ansvar för bygglovsfrågorna, beklagar att tillsynsärendet tagit flera år. "Nu tycker jag att jag har rimliga skäl till varför det dragit ut på tiden sedan jag klev på min tjänst, men tillsynsärenden ska handläggas skyndsamt och man ska inte behöva vänta så här länge."

Rebecka Granström, enhetschef med ansvar för bygglovsfrågorna, beklagar att tillsynsärendet tagit flera år. "Nu tycker jag att jag har rimliga skäl till varför det dragit ut på tiden sedan jag klev på min tjänst, men tillsynsärenden ska handläggas skyndsamt och man ska inte behöva vänta så här länge."

Foto: Joel Gustafsson

Öjebyn2024-03-25 10:50

Enligt Rebecka Granström, enhetschef på planeringsavdelningen, fick hon ärva bygglovsstriden i Öjebyn när hon tog över frågorna för cirka två och ett halvt år sedan.

– Jag fick kännedom om det när jag klev på min tjänst, men jag gjorde bedömningen att det fanns andra processer på bygglovssidan som vi behövde prioritera först, men sedan seglade det här upp igen som ett dåligt samvete, säger Rebecka Granström.

I början av 2023 anlitade hon Advokatbyrån Kaiding för hjälp. Byråns jurister utredde ärendet och gav i februari ett förslag hur Piteå kommun ska handlägga det vidare. 

Den sju sidor långa utredningen slår fast att om bygglov inte kan beviljas i efterhand så ska fastighetsägaren riva de olovliga byggnationerna. Om det inte sker frivilligt behöver nämnden besluta om ett rättelseföreläggande förenat med vite som påtryckningsmedel. 

"Vid tidpunkten när byggnaderna uppfördes fanns visserligen bygglov och startbesked för åtgärderna. Men åtgärderna avviker från det beviljade lovet. Byggnaderna saknar därför bygglov och en byggsanktionsavgift bör kunna beslutas", skriver Kaiding.

Det har gått över ett år sedan Kaiding presenterade sin rapport, men inga krav har ställts på fastighetsägaren sedan dess. Rebecka Granström förklarar varför:

– Helt uppriktigt har vi inte kompetens hos oss i dag för att hantera det här på ett rättssäkert sätt.

Enligt Rebecka Granström har hon försökt att rekrytera en tillsynshandläggare, men anställningsprocessen strandade i början av 2024.

– Vi lyckades inte ro den rekryteringen i land. Nu har vi bestämt att vi kommer köpa juridiska tjänster för att handlägga hela ärendet utan att Piteå kommun är mer involverad än som beställare och betalare.

Vad kommer det att kosta?

– Den här typen av tjänster kostar mellan 850 och 2 500 kronor i timmen beroende på vilken yrkesroll och erfarenhet man har. Hur många timmar det landar på är jättesvårt att säga, men det kommer att kännas ekonomiskt att köpa det. Så är det.

Enligt Rebecka Granström är bygglovsstriden i Öjebyn det mest invecklade ärendet som Piteå kommun har. 

– Det här är ett ärende av sådan dignitet att jag känner att det är direkt olämpligt att kasta sig ut i det och bara pröva sig fram. Det finns en stor risk att vi tjorvar till det ännu mer.

De här byggloven strider mot detaljplan går det att bevilja bygglov i efterhand?

– Det är något man prövar i ett tillsynsärende. Jag kan i det här skedet inte uttala mig tydligt åt varken ena eller andra hållet men det är i vart fall inte lika uppenbart som i andra ärenden som vi haft i närtid. Det finns möjligheter rent generellt att göra avvikelser från en detaljplan, men de möjligheterna är inte hur stora som helst.

Kan det bli så att fastighetsägaren måste riva sitt garage som byggts ihop med huset?

– Det är en av sanktionerna som kan ske om det har blivit fel och man blir ålagd att vidta rättelse.

 Om det visar sig att kommunen gjort fel finns det en risk att de måste betala skadestånd till fastighetsägaren. 

– Jag har aldrig hamnat i den situationen tidigare, men rent teoretiskt så bör man kunna rikta skadeståndsanspråk mot kommunen om myndigheten handlagt ett ärende felaktigt och någon blir skadelidande. 

I det här fallet har fastighetsägaren byggt större än vad bygglovet medgav, men dessutom har bygglovshandläggaren gjort fel i processen – bland annat när han aldrig lät grannarna komma till tals. 

– Det är alltid olyckligt när det missas saker. Som medborgare i Piteå kommun ska man kunna förvänta sig att en sådan process blir rätt. Man ska också kunna förvänta sig att ett ärende inte dras i långbänk på det sätt som det här ärendet har gjort, säger Rebecka Granström.

Bygglovshandläggaren i det här ärendet köptes ut av Piteå kommun för sex månadslöner i maj 2020, ett år efter bygget anmäldes. Rebecka Granström vill inte kommentera personalärendet som skedde långt innan hon tillträdde.

– Jag vill inte uttala mig om det. När jag klev på min tjänst jobbade den personen inte kvar.

Misstänker ni att det är fler bygglovsärenden som det skett fel i?

– Jag misstänker inte det, men däremot är jag medveten om att det kan finnas fler.

Har ni hittat något annat?

– Ja, det har vi men kanske inte av det här slaget.

PT har sökt den utköpta handläggaren som svarar via en närstående att han har annat jobb och hänvisar till övriga personer på Samhällsbyggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!