Carina tvingas ta lån till rehabiliteringen

Carina Andersson tvingas låna drygt 75 000 kronor per år för att få rehabilitering på Neurolinjen i Öjebyn. Detta då Region Norrbotten varken står för resor eller boende.

"Vården är inte på lika villkor i dag", säger Carina Andersson, från Piilijärvi i Kiruna kommun.
För att kunna gå på Neurolinjen i Öjebyn måste hon ta ett banklån.

"Vården är inte på lika villkor i dag", säger Carina Andersson, från Piilijärvi i Kiruna kommun. För att kunna gå på Neurolinjen i Öjebyn måste hon ta ett banklån.

Foto: Laila Bäckström

Öjebyn2020-01-31 19:30

Hon var en högpresterande yrkeskvinna, ekonom och intern revisor inom kvalité, miljö och arbetsmiljö med tyngdpunkt på ledningssystem. 

Men för elva år sedan drabbades hon av tre Tia-attacker, år 2014 fick hon en stroke. Sedan dess har livet blivit helt förändrat för Carina Andersson, 56 år från Piilijärvi i Kiruna kommun.

– Jag vill leva ett värdigt liv, säger Carina som i dag har svårigheter att räkna, få ihop sammanhang och delta i samtal med flera personer. Tröttheten är konstant.

Först när hon kom till Neurolinjen på Framnäs folkhögskola förstod hon att hon har en förvärvad hjärnskada. Här får hon bland annat hjälp med att veckoplanera och få ihop vardagen. Men då regionen inte står för resor och boende måste hon finansiera allt själv.

– Jag måste jag ta lån för att gå den här rehabiliteringen som jag egentligen har rätt till, säger Carina som lånar drygt 75 000 kronor per år.

Går hon alla tre åren blir det totalt cirka 225 000 kronor.

Efter PT:s tidigare artiklar, känner hon rädsla för att frågan ska bli ett "politiskt utspel" och dras i långbänk ännu mer.

– Redan mellan 2014 och 2016 hade jag intensiva kontakter med verksamhetschefen Stefan Stridsman och Anders Öberg som nu är oppositionsråd. Till sist, efter mycket tjat och nästan hot så tillsatte de en utredning som ännu inte är klar. Det är inte klokt, vad har man utrett så länge och vad har det kostat?

Till sist kunde hon inte vänta längre utan började på Neurolinjen hösten 2018.

– Men nu vet jag inte ens om jag har råd att gå kvar den här terminen. Är utredningen klar efter några månader är det för sent för mig, jag behöver ha ett svar nu.

En fråga är om hon kan få igen pengarna hon lånat retroaktivt. Samtidigt driver hon också frågan om vård på lika villkor rättsligt, en process mot försäkringskassan som nu ligger hos förvaltningsrätten.

– Jag kämpar inte bara för mig själv utan för alla andra i liknande situation i Norrbotten. Alla andra regioner och landsting i Sverige finansierar den här rehabiliteringen utom Region Norrbotten och då finns rehabiliteringen här på Framnäs.

Kenneth Backgård (SJVP), regionråd hoppas att politikerna har något att ta ställning till under våren. Han är medveten om problemet.

– Det vi har resonerat kring är att göra rehabiliteringen mer geografiskt jämlik, har han tidigare sagt till PT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!