Byggnad med historia knuten till flottningen

En gång hörde byggnaden på Mariehäll, med fastighetsbeteckningen Öjebyn 28:14 och adress Råggatan 1, till en av Öjebyns större jordbruksfastigheter och med en historia starkt knuten till flottningsepoken.

Så här såg den nu nedbrunna 1800-talsbyggnaden i Öjebyn ut i gamla tider. Mariehäll var länge huvudkvarter för flottningen i Piteå älvdal.

Så här såg den nu nedbrunna 1800-talsbyggnaden i Öjebyn ut i gamla tider. Mariehäll var länge huvudkvarter för flottningen i Piteå älvdal.

Foto: Piteå museums bildarkiv

ÖJEBYN2009-03-17 06:00
Här residerade under många år flottningschefen för Pite älvs flottningsförening, med sin administration.
Byggnaden, var från mitten av 1840-talet. Sedan många år avstyckad. Stenladugården, som fortfarande finns kvar på andra sidan av Älvsbyvägen, hörde tidigare till Mariehäll. Ävenså bostadshuset intill. Det var förut kornmagasin.
Flottningshögkvarter
1920 flyttade flottningsföreningen in på Mariehäll, blev direktörsbostad och kontor. Här residerade August Reinhold Clausén (1844-1909). Född i Öjebyn och son till komminister Johan Clausén. A.G Clausén var en mångsysslare och titulerades patron. Handlare, ägnade sig åt jordbruk och deltog i det kommunala arbetet. Clausén satt många år i landstinget, fram till 1906. Flera gånger föreslogs han som riksdagsledamot, men avsade sig nomineringarna. Han var ledamot i direktionen för Piteå hospital, styrelseledamot i Norrbottens enskilda bank och direktör för Härnösands enskilda banks lokalkontor i Piteå. Samtidigt föreståndare för Piteå trävaruförening och mångårig chef för Piteå älvs flottningsförening. 1893 blev Clausén riddare av Vasaorden.
Clausén var gift två gånger, med två systrar. Först med majorsdottern Amalia Törnsten, som dog 1900, och sedan med hennes syster Anna. I första äktenskapet blev han far till tre söner och en dotter, i det andra två döttrar.
Många verksamheter
Sonen John Clausén (1876-1919) tog över chefskapet efter fadern år 1901.Han var liksom fadern även engagerad i det kommunala, satt också som landstingsman i tre år. När Clausén var flottningschef hade han ett 100-tal underlydande. Han dog blott 42 år gammal i difteri och efterlämnade hustrun Edit, född Grape, och sex minderåriga barn.
I flottningsföreningens årsberättelsen för 1932 noteras att vd då var John Hård af Segerstad (1883-1959). Han avled senare i Gränna.
Efter honom var Alex Franzén (1898-1972) flottningschef. Han blev den siste i Öjebyn, innan kontoret i början av 1950-talet flyttade till Piteå.
Förre flottningskamreren, senare ministern och landshövdingen Curt Boström tjänstgjorde under några år i Öjebyn, för att sedan flytta med in till Piteå. Boström började hos flottningsföreningen år 1945.
I byggnaden har sedan inrymts kontorsutbildning, småskola och förråds- och verkstadslokaler. När rivningshot låg över huset köptes det av Sven Jonsson Piteå, som där öppnade antikaffär. Efter Jonsson kom Ulf Andersson. Han hade antikaffär och fyllde på med golfartiklar.
År 2005 fick byggnaden nya ägare, som etablerade Café Humlan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om