Den första kompositionen Jenny Bryggman håller upp är en skir girlang hopbunden av pärlhyacint, brudslöja, hjärtan på tråd och söta, ekologiskt färgade vippor av torkat prydnadsgräs.
- Eftersom de traditionella handtagen till brudbuketter är gjorda i plast får man hitta andra lösningar när man binder ekologiska brudbuketter, säger hon.
Här har hon istället gjort en muff av ungkarlsblomma, som man bär runt handleden.
- Jag kan tänka mig att personer som frågar efter ekologiska brudbuketter inte heller nödvändigtvis behöver ha ett konventionellt bröllop, utan är villiga att tänka utanför ramarna hela vägen. Jag gjorde också några variationer som skulle kunna passa för ett samkönat bröllop, till exempel.
Kransen med videkissar, passionsblommor och kungsängslilja är ett bra exempel på det.
- Den kan man göra större, med två handtag av yllegarn, som båda två kan bära tillsammans. Vill man göra den mer elegant kan man till exempel tänka sig att byta ut liljan mot orkidéer, säger Jenny.
Vill man ha en klassisk brudbukett i ekologisk anda går det också att ordna.
- Absolut, det behöver inte vara kvistar och kottar, de flesta blommor finns, är man bara ute i tid är det inga problem att binda en traditionell bukett med ekologiskt märkta blommor.
Allt fler
På senaste åren har de miljömärkta växterna blivit allt fler.
- Många snittblommor och krukväxter är märkta med FFP, som står för Fair flowers, fair plants. De arbetar med höga krav både när det gäller miljömässiga och sociala förhållanden. Tidigare var sortimentet klent, det tar tid för odlarna att lägga om sin produktion och bli godkända, men det har hänt mycket på området de senaste åren.