Bönder lär sig köra traktor ekonomiskt

Med hjälp av sparsam körning ("ecodriving") med traktorn kan lantbrukaren minska dieselförbrukningen med mellan 20 och 40 procent. Hushållningssällskapet anordnar den här veckan kursdagar i sparsam körning vid Grans naturbruksskola.

I traktorn som används vid Hushållningssällskapets kurser i sparsam körning finns en mätutrustning som mäter exakt hur mycket bränsle som förbrukas.

I traktorn som används vid Hushållningssällskapets kurser i sparsam körning finns en mätutrustning som mäter exakt hur mycket bränsle som förbrukas.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2008-10-29 06:00
- Vid två motsvarande kurser som vi genomförde i Västerbotten förra veckan uppnåddes bränslebesparingar på i medeltal 38 procent, berättar Ingvar Persson, Hushållningssällskapet Rådgivning Nord i Umeå, som leder kurserna på Gran tillsammans med ecodrivinginstruktören Jan Sörvåg, Piteå.
Rejäl besparing
Genom sparsam körning skonar bonden inte bara miljön, utan även traktorn och dessutom kan han eller hon spara en hel del pengar. För några år sedan kostade dieseln mellan 5 000 och 6 000 kronor per kubikmeter, i dag ligger priset på ungefär det dubbla. Den som har en årsförbrukning på 10 kubikmeter diesel och kan spara 20 procent får en besparing i pengar på mellan 15 000 och 20 000 kronor per år.
Större gårdar gör av med 40-50 kubikmeter diesel under ett år, så det finns en beaktansvärd besparingspotential, påpekar Ingvar Persson. Han understryker att arbetet inte tar längre tid och definitivt inte ger sämre resultat om man tillämpar sparsam körning på rätt sätt.
Hur gör man då för att köra sparsamt?
- Det handlar bland annat om att undvika att köra på höga motorvarv och låg växel. Man ska använda en så hög växel som möjligt och låga motorvarv, förklarar Ingvar Persson.
När det är fråga om traktorkörning ska man låta bli att använda fyrhjulsdrift då det inte är nödvändigt, till exempel när man kör på fast, frusen mark eller på asfalt.
I övrigt gäller det att tänka på samma saker som vid ekonomisk bilkörning: att lätta på gasen och rulla i medlut och att hålla jämnt gaspådrag i motlut, att inte ha fordonet på tomgång och att gärna använda motorvärmare under vinterhalvåret.
Lasta rundbalar
En av tisdagens kursdeltagare var Nina Olovsson, lantbrukare från Skomanstjälen (hon deltog tillsammans med maken Dick), som vill pröva att få ned de kännbara dieselkostnaderna med hjälp av en sparsam körteknik.
- Dieseln har blivit så dyr och drivmedlet utgör en stor del av kostnaden i ett lantbruk. Vi kör sammanlagt 1 700 timmar om året med våra två traktorer och gör av med cirka 15 kubikmeter diesel per år, säger Nina innan hon sätter sig i den specialutrustade traktorn; denna är försedd med mätutrustning som mäter bränsleförbrukningen exakt.
Hennes första arbetsuppgift denna kylslagna tisdagsförmiddag består i att lasta rundbalar. På DiNi-farmen i Skomanstjälen utanför Sikfors hanterar man 500-700 balar per år, berättar Nina Olovsson.
Efter de praktiska övningarna ska mätresultaten analyseras och kursledarna ge förslag till förbättringar. Under eftermiddagen ska så varje deltagare genomföra ett nytt körpass för att om möjligt minska bränsleförbrukningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om