Betongindustri varslar 25 anställda

25 personer på Betongmästarnas fabrik i Öjebyn har varslats om uppsägning. Finanskris och stundande lågkonjunktur har påverkat företagets orderingång negativt. Om inte läget i branschen kraftigt förbättras väntas fler varsel under nästa år.

IF Metalls klubbordförande, Torgny Lundmark, och sekreterare, Markku Pietarinen beskriver stämningen bland de anställda som låg. "Varsel är alltid tråkigt", säger Lundmark.

IF Metalls klubbordförande, Torgny Lundmark, och sekreterare, Markku Pietarinen beskriver stämningen bland de anställda som låg. "Varsel är alltid tråkigt", säger Lundmark.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2008-10-30 06:00
Lågkonjunkturen sveper in över byggbranschen i Norrbotten. Betongmästarna, som tillverkar väggar, balkar och stommar av betong i sin fabrik i Öjebyn, har två fina år bakom sig med mycket jobb.
Men den senaste tiden har orderingången i princip uteblivit och detta tvingar företaget till nedskärningar. 17 egna hantverkare och 8 inhyrda via Adecco kommer att sägas upp om inte läget i branschen snarast förändras.
- De inhyrda lämnar företaget vid årsskiftet och våra egna jobbar januari ut. Vi kommer att gå efter turordningslistan - sist in, först ut. De drabbade är allt mellan 20 och 50 år, berättar Torgny Lundmark, klubbordförande i IF Metall.
Stor oro
Oron är stor hos företagets 78 anställda i Öjebyn efter företagsledningens dystra besked.
- Vi informerade om uppsägningarna i förmiddags (läs: i går). Stämningen är allvarsam, men vi är ändå fulla av framtidstro. Vi har lagt ned ett rigoröst arbete innan varslen för att trygga verksamheten för dem som är kvar, säger Rolf Skoog, Betongmästarnas vd.
Företaget går alltså mot en oviss framtid. Många stora investeringar har lagts på is i byggbranschen och det slår hårt mot Öjebyföretaget.
- Projekten skjuts upp och ett bra exempel på det är fängelset i Haparanda. Vi har jobbat hårt för att få in nya ordrar, men de har varit få det senaste halvåret. Varslen är ett sätt att dra ned på produktionstakten och för att dra tillbaka dem måste vi ha en uthållig beläggning, säger Skoog.
De 17 anställda som varslats går mot en säker arbetslöshet och eftersom framtiden ser dyster ut för hela branschen så är utsikterna till att få nya jobb inte särskild goda.
Vad som händer med den inhyrda Adecco-personalen är mer osäkert.
- De går tillbaka till sin arbetsgivare. Men om inte Adecco kan ge dem en lämplig sysselsättning så blir nog även de arbetslösa, säger Rolf Skoog.
Fler uppsägningar
Bolidens gruva i Aitik har varit en stor kund hos Betongmästarna och många produkter har också skickats med lastbil till Mälardalen. Företaget investerade 35 miljoner kronor i verksamheten så sent som 2006, men konjunkturen och framtidstron har förändrats snabbt.
- Det är alltid olyckligt med varsel, men vi har haft en fantastisk tid. Omsättningen har i princip fördubblats sedan år 2000 och den här nedgången kommer inte helt överraskande. Det blir spännande att se hur långvarig svackan blir, säger Skoog.
Facket har varit med om att varsel som lagts dragits tillbaka i sista stund - senast 2006.
- Men det är annorlunda nu med tanke på hur räntorna ser ut. De som varslats är självklart besvikna och funderar på vad de ska göra om de blir arbetslösa, säger klubbordföranden Torgny Lundmark.
Enligt Betongmästarnas vd kan det bli fler uppsägningar under nästa år.
- Byggbranschen är en direkt följd av den ekonomiska tillväxten. Om inte räntor och finansmarknad stabiliseras så kan vi tvingas varsla fler, säger Rolf Skoog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om