De senaste åren har vinterväghållningen haft en budget på cirka 18 miljoner kronor. 2015 redovisade det som ligger inom enheten Teknik och gator underskott med tre miljoner kronor.
– Det var ett extremår med mycket snö och halkbekämpning, säger Ulf Nordin, enhetschef för drift och underhåll vid avdelningen Teknik och gator.
När han redovisar 2016 års ser siffrorna bättre ut. Budgeten låg fortsatt på 18 miljoner kronor, men överskreds med 700 000 kronor.
–Vi drog över fyra procent och det motsvarar drygt en plogsväng. Vid hade totalt 15 sådana, och hade vi sluppit en, hade vi kunna redovisa ett nollresultat, förklarar enhetschefen.
Ulf Nordin förklarar att Piteå har en bra vinterväghållning. 40 fordon kan sättas in vid full plogsväng och så var läget vid lunchtid i dag, torsdag.
– Vi har tolv egna fordon, dessutom avtal med entreprenörer som kan sätta in 28 enheter, säger enhetschefen.
Två produktionschefer arbetar med att hålla koll på vädret och skicka ut fordon. En arbetar emot Piteå centrum, den andra mot byarna. Nordin betonar att Piteå kommun inte gör någon skillnad på centrala Piteå och kringorterna.
– Byarna har exakt samma prioritet som centrum, säger Nordin.
Avdelningen följer SMHI:s prognoser och sedan onsdag råder klass två-varning efter Norrlandskusten.
Fordonen kan sättas in dygnet runt. Kriterierna är att vid tre centimeter snöfall röjer fordonen i första hand gång och cykelvägar, samt de stora matargatorna. Bostadsgator röjs när det faller sju-tolv centimeter snö.
– Kan vi dröja med insatsen upp till tolv centimeter kan vi spara in på en hel plogsväng, säger Ulf Nordin.
När han betraktar mängden snö som fallit från himlen konstaterar han också att de senaste åren har Piteå kommun fått sanda alltmer. 2013 var ett extremår då sandbilar och traktorer öste ut 9 000 ton.
– Ett normalår lägger vi ut cirka 7 000 ton sand för en kostnad av tre miljoner kronor, säger han.
2017 har börjat ganska lugnt.
– Det har inte varit så mycket snö fram till nu, men vi fick sanda mycket kring nyår.
Får ni mycket klagomål kring snöröjningen?
– När jag började 2013 var det mycket. Men vi har reducerat det genom att jobba smartare. Sedan måste folk vara medvetna om att när man bor i en vinterstad är det inte något salsgolv vi åker på.