Korridorerna är långa och de låsta dörrarna är många. Personalen har rejäla nyckelknippor och i byxan sitter ett larm lätt att komma åt.
Inne i den stora byggnaden där den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn finns, i folkmun kallad rättpsyk, finns plats för 44 patienter.
Här finns allt från mördare till de som gjort sig skyldig till olaga hot, men alla hade de en allvarlig störning när de begick brottet. Det är dömda brottslingar som inte kan sitta i fängelse på tidsbestämda straff.
– Det handlar inte om graden av brott utan om den psykiatriska störningen, säger Pernilla Nordkvist, verksamhetschef.
Staketet runt byggnaden är inte till för att hindra patienter att rymma som man kan tro utan för att skydda patienterna från andra.
– Det är huset som är skalskyddet med säkerhetsdörrar och förstärkningar, säger Pernilla Nordkvist.
Rastgården kan promeneras i, men för det krävs tillstånd med eller utan personal.
Det har hänt att fotbollsungdomar tagit sig in för att spela fotboll på rastgården. Efter den händelsen har den möjligheten försvårats.
Personalen är van att bli ifrågasatt. När det riktats kritik mot verksamheten eller om en patient rymt från permissionen kommer frågorna.
”Är det mycket hot och våld?” och ”Hur törs du jobba där”.
– Visst finns det våldsamheter, men vi vill lyfta fram de fina sidorna. Vi brottas inte varje arbetspass, säger Jenny Marklund, enhetschef.
Många som vårdas här gör det i många år, i snitt handlar det om fyra till fem år. Dag efter dag ser i stort sett likadan ut och rutinerna med frukost, lunch och någon aktivitet blir vardag.
– En del behöver lära sig att duscha själv medan andra behöver lära sig att vara i en värld där det inte finns droger, säger skötaren Lotta Normark som har jobbat i stort sett hela sitt liv på rättspsyk och stortrivs.
Och det är just det, att följa utvecklingen av en person som kommit in, kanske drogpåverkad och väldigt smutsig och helt utanför samhället som är det fantastiska med jobbet menar personalen.
– De kan ha betett sig illa mot många människor och alla relationer är förstörda. En del av vården är att bygga upp ett nätverk igen, säger Pernilla Nordkvist.
Varje morgon hålls morgonmöte med personal och patienter där varje patients dag gås igenom. Kanske ska någon handla tillsammans med personal en annan städa och tvätta. Vissa klarar sig bra själv medan andra måste få hjälp med det vardagliga.
Formuleringen ”sitter på rättspsyk” är fel anser personalen eftersom det handlar om att vårdas. Personalen vill lyfta fram de ljusa sidorna, de pratar om relationerna till patienterna. Att se människan bakom brottet.
Sjuksköterskan Terese Wahlroos poängterar vikten av att bygga relationer med patienterna just för att minska risken för våld.
– Man behöver inte vara rädd när man jobbar här. Det kan nog vara värre på akuten på sjukhuset, säger Maria Olsson, sjuksköterska.
Anledningen är utbildning och regelbunden träning.
– Polis och vakter har andra medel och vapen att ta till, men det har inte vi. Vi är tränade att bemöta patienterna på ett annat sätt med olika tekniker och så har vi larm på oss om det skulle behövas och då kommer direkt fler ur personalen, säger Peter Sandberg, enhetschef.