– Vi såg att det fanns många vinster att göra med att börja sortera. Vi kan inte vara en kommun som inte sorterar sitt avfall om vi har någon ambition att vara hållbara. Återvinning har länge varit på tapeten men har varit svårt att genomföra, säger Fredrik Marklund.
Att skapa nya rutiner tar tid. Fredrik Marklund berättar att projektet för en mer hållbar skola startade för nästan tre år sedan med genomgång och utredning. Innan man sätter upp sorteringskärl måste man reda ut vilken typ av avfall som skapas på skolan för att det ska kunna vara till nytta.
– Vad behöver vi för olika fraktioner och vad för avfall produceras var, frågar sin Fredrik Marklund.
Är först ut
Solanderskolan är först med att införa den här typen av återvinning och har fått 45 000 kronor av kommunen för att kunna byta ut soptunnorna där allt kastades mot sorteringskärl för plast, papper, metall och matavfall.
Nu sitter kärlen på plats i korridorer och uppehållsrum, nu är det bara skräpet som ska slängas på rätt ställe.
– Lite extra jobb har det blivit men det är helt okej. Eleverna lär sig, säger Harriet Öhlund, lokalvårdare på Solanderskolan.
Sitter i ryggmärgen
Under en liten happening på skolan som markerar starten på det nya systemet för återvinning för att uppmuntra eleverna till att fortsätta stortera. Niklas Johansson är informatör på Pireva och har varit med och tagit fram återvinningslösningar till skolan.
– Det är olika behov i olika åldrar, vi börjar redan i förskolan, säger han.
– Att sortera ska sitta i ryggmärgen, säger Fredrik Marklund.
Spel och tävlingar
Det närmar sig lunch och fler och fler elever droppar in i uppehållsrummet för att ta del av dagens aktiviteter, alla på temat återvinning och hållbarhet. Hugo Sjöberg går åttan och har just kastat pingisbollar i olika förpackningar och brukar för att samla poäng.
– Det var lite svårt, säger han.
Hugo Sjöberg brukar själv inte återvinna speciellt mycket.
– Det är väl viktigt för att miljön ska vara bra. Men jag brukar inte göra det för jag orkar inte.
Hanna Öhrberg går också i åttan. Hon har ritat ett bidrag till teckningstävlingen. Hon sopsorterar för att det är miljövänligt och är nöjd med hur skolan löst återvinningsfrågan.
– Jag återvinner plast, papper, metall och sådant, Jag tycker det fungerar bra, alla kastar som i rätt tunna. säger hon.