I början av oktober var en anställd på Ivab och två elever från Strömbackaskolan i färd med att montera rör i badrum under stamrenoveringen av Pitebos fastigheter vid Linnéparken.
Eleverna var ute på Arbetsplatsförlagt lärande, APL, vilket är en viktig del av de flesta praktiska utbildningar.
Rörmonteringen gjordes i badrum där golvet hade bilats upp. Enligt Ocab och Ivab fanns det asbest i materialet och elever och anställda kan ha andats in damm från bilningen.
"Bygget var innan arbetet påbörjades undersökt men vid bilning kom material fram som vid efterkontroll visade sig innehålla asbest", skriver Ivab till Arbetsmiljöverket.
Även Ocab bekräftar fynd av asbest där badrumsgolv bilats upp.
"Det medför att vår personal kan ha blivit kontaminerad av asbest", skriver företagsledningen till myndigheten.
Asbest kan orsaka flera olika sjukdomar, bland annat cancer. Det var ett populärt byggnadsämne på 60- och 70-talen, men totalförbjöds 1982 på grund av sina hälsovådliga effekter.
Ivabs arbete pågick i flera dagar innan misstanke om förekomst av asbest uppkom. Ocab anlitades då av byggherren för provtagning som påvisade asbest.
Peter Axelsson, rektor på VVS och Fastighetsprogrammet, VF, är bedrövad över det som kan ha drabbat programmets elever.
– Det är tråkigt när sådant här händer. Den som är huvudentreprenör är den som ansvarar för bygget och har man anlitat en underentreprenör så ska den informeras om vad det är för material man ska jobba med och vidta rätt säkerhetsåtgärder. Någonstans har det fallerat, säger han.
Eleverna har fått gå på kontroll via Ivabs företagshälsovård, men skolan har också ett ansvar.
– Om inte Ivab gjort det hade vi gått in. Vi har ett ansvar för deras arbetsmiljö. Ivabs HR har kontaktat oss på skolan så vi har vetskap om vad som hänt. Jag vet inte om de ska göra lungröntgen nu och sedan blir det väl uppföljning på det, säger Axelsson.
Hur mår eleverna?
– Jag ska inte spekulera i hur de mår, men jag har inte hört att de behöver samtalsstöd eller hjälp på något annat sätt. Våra VF-lärare har pratat med dem och det verkar inte vara någon fara just nu. Men inkubationstiden vet vi inte, det kan ju vara flera år så man får gå på regelbundna kontroller, säger rektorn.
Förutom de två eleverna kan en anställd på Ivab ha utsatts för asbestdamm från bilningen.
– Vi utför jobb i de omnämnda lägenheterna och därav har tre personer från oss vistas där under tid för bilning och på så vis blivit exponerade för asbest, säger Conny Andersson, chef på Ivab där de två gymnasieeleverna gör sin APL.
Enligt honom har eleverna och deras anställda varit på en första kontroll hos sjukvården. Bygget stängdes förra fredagen efter asbestlarmet och det var igång igen onsdag förra veckan.
– Vi är jätteledsna för det som har inträffat och ser givetvis till att såväl elever som anställda hos oss får all den företagshälsovård de behöver utifrån rådande bestämmelser. För oss är säkerhet alltid högsta prio, säger Andersson.
Även Ocabs personal kan ha drabbats av asbest enligt företagets tillbudsrapport till Arbetsmiljöverket.
– Inga kommentarer, säger företagets platschef Peter Sundström.
NCC, som är huvudentreprenör, vill inte slå fast att personal har utsatts för asbest innan man utrett saken.