Äppelmusteriet som fördubblat sin kapacitet

Tack vare en nysatsning kan musteriet pressa dubbelt så många äpplen och inför nästa sommar finns planer på en helt ny byggnad. "Jag hade aldrig kunnat förutse vilket stort intresse det skulle vara", säger ägaren Annica Nyberg.

Den nya pressen är både mer effektiv och pressar ut några procent mer must ur äpplena. "Inför nästa år ska vi söka bygglov för en helt ny byggnad. En del ska bli musteri och den andra kafé", säger Annica Nyberg.

Den nya pressen är både mer effektiv och pressar ut några procent mer must ur äpplena. "Inför nästa år ska vi söka bygglov för en helt ny byggnad. En del ska bli musteri och den andra kafé", säger Annica Nyberg.

Foto: Mari Gustafsson

Öjebyn2020-09-26 08:00

Det är tredje säsongen som äpplen omvandlas till must under taket till handelsträdgården efter Taktvägen.

Allt började när Annica Nyberg åkte runt för att beskära äppelträd åt kunder. 

– Jag blev medveten om hur mycket äpplen som aldrig används. Jag bollade med min trädleverantör som också har ett äppelmusteri och bestämde mig för att testa.

undefined
De flesta vill ha sin must pastöriserad. Vid uppvärmningen ökar hållbarheten markant.

Hon beskriver första säsongen som hysterisk. 

– Jag hade aldrig kunnat förutse vilket stort intresse det skulle vara. Vi mustade sju dagar i veckan. Vi har dessutom haft två riktigt bra äppelår i hela Sverige.

För att ännu fler kunder ska kunna musta sina äpplen inskaffades en ny press inför årets äppelsäsong.

– När jag väl satt igång projektet känns det viktigt att kunna möta upp efterfrågan.

undefined
Musten tappas upp på flaskor, i ståpåsar eller i bag in box-variant.

I den nya pressen lägger man äppelkrosset, som placeras i dukar, i en pressram.

– Sedan kan man bygga nio lager innan man pressar ut äppelsaften. Det som också gör det hela mer effektivt är att man kan börja bygga nya lager med äppelkross samtidigt som maskinen pressar.

För att rymma den nya maskinen har en vägg fått flyttas ut. Det behövs också mer personal på plats en större del av året.

Tanken är att i framtiden kunna sälja egen äppelmust till restauranger och lokala butiker.

– Just den biten har vi inte hunnit med än, men det händer saker hela tiden.

undefined
En duk med äppelkross i. I den nya pressen kan man stapla nio ramar på varandra.

På vägen har man exempelvis vidareförädlat must genom att tillsätta bäret aronia.

– Många planterar aronia som prydnadsbuske och tänker inte ens på att man kan ta vara på de nyttiga bären. Vi började experimentera med tanken att använda det som annars bara skulle bli dåligt och tycker att det blivit väldigt lyckat.

undefined
Den här tiden på året är även Annica Nyberg ute hos kunder och beskär äppelträd. "Man ska kunna stå under trädet och se himlen ovanför", säger hon.

Affärsidén bygger på att privatpersoner lämnar sina äpplen till handelsträdgården som mustar dem och levererar drycken i flaskor, ståpåsar eller bag in box-dunkar.

– 90 procent av alla kunder vill ha musten pastöriserad. Då hettar vi upp den till över 94 grader, vilket gör att bakterier försvinner och hållbarheten ökar.

Trots att man nu fördubblat kapaciteten finns större planer för framtiden.

– Vi ska söka bygglov för en ny byggnad på mellan 100 och 150 kvadratmeter. En del ska bli musteri och den andra ska bli kafé. Tanken var egentligen att vi skulle ha gjort det redan i år, men tiden har inte räckt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!