Ann-Sofie hittade kranium på sandhög
Ann-Sofie Mikaelsson kände sig iakttagen när hon plockade prydnadsstenar på Hedenområdet i Öjebyn. När hon tittade upp såg hon ett människokranium i en av sandhögarna.- Det kändes overkligt när jag förstod vad det var, säger hon om det upphittade kraniet, som tros komma från en tidigare okänd gravplats i området.
Foto:
- Jag fick känslan av att någon tittade på mig när jag plockade, och efter ett tag så kände jag mig iakttagen igen. Då tittade jag upp, och fick syn på ett kranium i en av sandhögarna, berättar hon.
Kraniet låg helt blottat ett par meter upp på sandhögen, och hade ögonhålorna vända mot Ann-Sofie.
- Jag trodde först att kraniet kom från något djur, men när jag plockade ner det så såg jag att det var ett människokranium.
Välbevarat
Kraniet var välbevarat, med tänderna i gott skick. Den enda skadan var en liten spricka i kindbenet och en avskrapning på hjässan.
- Det kändes overkligt att hitta det, nästan som på film. Dess-
utom var det obehagligt eftersom jag inte visste hur länge det hade legat där eller hur gammalt det var. Det kunde ju ha varit kvarlevorna efter någon som dött för bara något år sedan.
Ann-Sofie Mikaelsson ringde till polisen, som kom till platsen, tog hand om kraniet och spärrade av området.
Ytterligare kranium
Polisens efterforskningar visade att sandhögen med kraniet härrörde från ett område i Öjebyn där schaktningsarbete nyligen bedrivits, och när de undersökte platsen för detta schaktningsarbete påträffades ytterligare ett kranium samt benrester.
Kranierna och benresterna bedömdes vara så pass gamla att det rörde sig om ett fornfynd, och därför kontaktades länsstyrelsen. När representanter från länsstyrelsen och Norrbottens museum i tisdags undersökte fyndplatserna hittades ytterligare ben.
- Vi betraktar det här som ett nyfynd av en fornlämning, men vi vet inte var skelettdelarna ursprungligen kommer ifrån, om de hör till platsen eller om de hamnat där vid någon tidigare grävning, säger Gunilla Edbom, antikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöenhet i Luleå.
Landhöjningen sätter dock gränser för hur gamla skelettfynden kan vara.
Hundratals år
- De kan tidigast härröra från 1200-talet, men jag tror inte att de är så gamla. Jag skulle kunna tänka mig att de är från någon gång mellan 1500-talet och 1800-talet. Men det är mycket osäkert innan vi har undersökt platsen och skeletten noggrannare.
På schaktningsplatsen hittades också en äldre typ av spik.
- Det är möjligt att de härrör från en kista, och då har kropparna begravts under ordnade former. Men eftersom de ligger så pass nära både den gamla Kyrkbyn utanför Långnäs och kyrkan i Öjebyn så är det kons-tigt att de begravdes på fyndplatsen och inte vid kyrkan.
Ovanligt fynd
Detta faktum gör skelettfynden i Öjebyn ovanliga inte bara i Norrbotten utan i hela Sverige.
- Det hör inte till vanligheterna att man hittar skelett utan någon slags kontext, särskilt så här pass nära en kyrka, säger Gunilla Edbom.
På generalstabskartan finns inga gravar markerade på platsen, och i fornminnesregistret finns det inte heller någon registrerad lämning på fyndplatsen. I så fall är det en hittills okänd gravplats som nu hittats i Öjebyn.
- Vi har varit i kontakt med Riksantikvarieämbetet och det finns en möjlighet att vi får medel från dem för att göra en grundligare undersökning av platsen och de påträffade skelettdelarna.
Utspritt i Piteå
De jord- och sandmassor som schaktats bort från området ligger utspridda på sex olika platser i Piteå kommun.
- Vi har varit i kontakt med alla som fått jord från det här stället och bett dem att vara vaksamma på om det dyker upp några benbitar i jordhögarna. Huvuddelen av materialet från den här utschaktningen tycks dock ha hamnat på kyrkogården i Norrfjärden, och det är ju i så fall lämpligt, säger Gunilla Edbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!