Satsningen sker i samarbete med länsstyrelsen och föreläsningarna ska ses som en del i Piteå kommuns arbete ”Ett Piteå för alla” som drivs tillsammans med företag, enskilda pitebor, föreningar och andra organisationer. Målet är att Piteå ska vara en MR-kommun 2021. (MR står för mänskliga rättigheter).
– Bakgrunden till arbetet är att i Piteå har vi större skillnader mellan mäns och kvinnors hälsa och inkomster jämfört med både riket och övriga kommuner i Norrbotten. Vi behöver därför arbeta med insatser för att främja hälsa och livsvillkor samt arbeta med normer och värderingar som kan fungera medvetandegörande och förebyggande, säger Anette Christoffersson, processledare på Piteå kommun.
Förutom Framnäs har Pite energi och Lundqvist trä tackat ja till den här möjligheten och först ut var alltså Framnäs i onsdags. Psykologen och föreläsaren Sandra Lindström försöker inte slå någon på fingrarna, utan öppnar för samtal och reflektioner.
Frågan varför jämställdhet och inkludering får flera reflektioner från åhörarna. Krasst kan det handla om att företag ska slippa böter och vite. Eller för att det handlar om demokrati och rättvisa.
– Vi vet också att en heterogen och jämställd verksamhet främjar hälsa och trivsel. I förlängningen ökad kreativitet och bättre lönsamhet, säger Sandra Lindström.
Lindström ger också förklaringar till olika begrepp. Inkludering innebär exempelvis att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla individer utifrån förutsättningar, behov och kapacitet.
– Inkludering kan vara att en funktionshindrad kan ta sig in i lokalen och får det stöd som behövs för att fungera i verksamheten.
Lindström pratar också normer och nämner klassiska "jargongen är hård, men hjärtlig".
– Min erfarenhet är att den ofta bara är "hård". Därför är det bra att ha en strategi och gemensam norm för vad som är okej på en arbetsplats.
Åhörarna får delta i en övning i tre steg där man ska kommentera varandras kläder. Till en början tämligen oförargligt, men till sist handlar det om att "jag ser att du har en prickig blus. Det skulle jag aldrig ta på mig själv, men det är okej att du har det".
Byt ut tröjan mot sexuell läggning och det blir problematiskt.
– Hetero är normen och skulle aldrig riskera att få frågan "hur var det att komma ut som hetero?". Den som ser sig som norm behöver helt enkelt reflektera över sin makt att sätta dagordningen.