I början av höstterminen uppstod en vattenskada på Solanderskolan. Vattenskadan åtgärdades och tester efteråt visade att det inte fanns några kvardröjande fuktproblem eller att mögel uppstått. Problemen kunde ha slutat här men så blev det inte. Till och från har elever haft besvär med rodnader och hudirritationer. I förra veckan eskalerade problemen så till den grad att ett drastiskt beslut fick tas. Fyrornas korridor stängs och 70-talet elever flyttas till Storstrand.
– Mellan 10 och 12 elever har bekymmer med torra slemhinnor, rinnande ögon och hudrodnader. Besvären har kunnat kopplas till inomhusmiljön, säger Anders Ökvist, ledningsresurs på Solanderskolan.
Han är noga med att poängtera att inga elever eller personal ska behöva vistas i en inomhusluft som gör folk sjuka och att ingen undervisning kommer att upptas där förrän problemen är lösta.
Under onsdagsmorgonen gick information ut till elever/föräldrar och personal. På måndag den 10 april blir det alltså undervisning i Storstrand.
Anders Ökvist säger att man ville ha allt klart med de tillfälliga lokalerna, möbler, annan utrustning och transport till och från Storstrand, innan man gick ut med informationen.
– Vi är mycket glada och tacksamma över att vi har möjlighet att vara i Storstrands lokaler under tiden detta åtgärdas, säger han.
Ordinarie schema är det som gäller och lunchen kommer att ätas på Storstrand.
– Vi har också löst transport till och från Storstrand när eleverna exempelvis har slöjd, musik eller idrott, säger Anders Ökvist.
Nu hoppas man på en snabb lösning men blir det mer långvarigt kommer utrustningen på Storstrand att utökas.
Vad har ni fått för reaktioner?
– De elever jag pratat med tycker det ska bli spännande och ser flytten som ett litet äventyr. För dem är det ingen större sak.
Hur hjälper man de drabbade?
– Det som kan vara lite knepigt vid den här tiden på året under snösmältningen och att snömögel kan ge liknande reaktioner. Detsamma gäller pollenproblematiken som är på gång. Men även om det är en tid på året som kan ge besvär så negligerar vi ingen, säger Anders Ökvist, som meddelar att elever får hjälp via skolsköterskan och personal via Jobbhälsan.
En undersökning har inletts men den har hittills varit utan resultat.
– Vi har valt att tömma lokalerna för att kunna göra en fördjupad felsökning, säger Stefan Bergdahl, avdelningschef fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun.