2,5 ton koppar försvann från Öjebyn – två män döms för häleri

Två män döms för häleri efter att ha handskats med koppar värd omkring 765 000 kronor.
Härvan avslöjades av en anställd på ett företag i Piteå som männen försökte sälja ett ton koppar till.
Innan de greps har en rad kopparstölder inträffat – bland annat försvann 2,5 ton kopparkabel i Öjebyn. Men männen kan inte kopplas till brottsplatserna.

Install blev av med 2,5 ton kopparkabel efter ett inbrott i en av företagets kontainrar vid parallellvägsbygget i Öjebyn. (Arkivbild)

Install blev av med 2,5 ton kopparkabel efter ett inbrott i en av företagets kontainrar vid parallellvägsbygget i Öjebyn. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Öjebyn2025-01-31 03:30

Nyheten i korthet

  • Två män har dömts för häleri efter att ha handskats med stulen koppar värd cirka 765 000 kronor.
  • Stölderna, som ägde rum mellan juni och november förra året, påverkade företaget Install vilket ledde till kostnader för omkostnader, driftstopp och omstruktureringar.
  • Trots att männen inte kunde kopplas direkt till brottsplatserna, upphörde stölderna när de greps, vilket tyder på deras inblandning.

En stöldvåg av kopparkabel drog fram i Norrbotten och Västerbotten under förra året. Under perioden mitten av juni till den 19 november anmäldes 23 stölder av koppar i de två länen – bland annat försvann tjuvar med en 2,5 ton tung kopparledning i Öjebyn.

Kabeln skulle användas till belysningen på parallellvägen som byggs mellan Öjebyn och Norrfjärden. Stölden blev ett hårt slag för företaget Install när kabel värd närmare en halv miljon kronor försvann.

undefined
"Vi har ett försäkringsskydd, men man är inte 100 procent skyddad", säger Jan Fransson, vd på Install. (Arkivbild)

– Vi har ett försäkringsskydd, men man är inte 100 procent skyddad. Det faller ut självrisker och annat som man måste betala, säger Jan Fransson, Installs vd.

Det fanns en oro efter stölden att det skulle bli svårt att hitta ersättningsmaterial.

– Det gick över förväntan. Vi var lite nervösa eftersom det har varit svajigt efter pandemin att få tag på material och man har haft svårt att hålla leveranstider. Nu fanns det nära till hands så det gick riktigt bra, säger Fransson.

Den stulna kabeln har man inte fått tillbaka, men enligt vd:n är det inte det värsta.

– Omkostnader, driftstopp, omstruktureringar och ny planering – det är klart att det kostar pengar. Det blir en driftstörning, den planering du lagt i ett sådant här projekt blir ruckad. Exakt vad det här kostat oss vet jag inte, vi har inte gjort någon sammanställning. Men det tarvar ju på marginalen, säger Jan Fransson.

undefined
Bara mindre mängde koppar hittades hos männen som döms för att ha handskats med koppar värd cirka 765 000 kronor.

De två män som nu döms för häleri har sålt kopparkabel till firmor som sysslar med metallåtervinning. De försökte sälja närmare ett ton koppar till ett företag i Piteå, men blev nekade.

"Anledningen till det var att materialet såg för nytt ut för att vara kastat. Det såg oanvänt ut. Det ringde varningsklockor då det var fråga om material som privatperson inte får tag på. Det hela kändes fel", säger en av de anställda i förhör.

– Just att kunna säga var kopparen de försökte sälja här kom ifrån är svårt. Det var väl några hundra kilo, men det var där det började kan man säga. Vi pratade med polisen i Skellefteå där flest stöder varit och de tog utredningen och gjorde husrannsakan, säger Aron Backman.

Hos det två männen hittades balaklavor och verktyg som man kan klippa både lås och kopparkabel med, men bara mindre mängder koppar. 

undefined
Aron Backman, utredningschef vid polisen i Piteå, konstaterar att stöldvågen slutade när de två männen greps. (Arkivbild)

"De har tillsammans och i samförstånd tagit befattning med stora mängder koppar till ett värde av cirka 765 000 kronor som uppenbart är, eller som skäligen kan antas vara, frånhänt annan genom brott", skriver assistentåklagaren Emmy Holmlund enligt domen. 

Skellefteå tingsrätt dömde en man i 35-årsåldern för grovt häleri och en man i 45-årsåldern för häleriförseelse. Ingen av dem kunde kopplas till någon av de drygt 20 brottsplatserna.

Den yngre mannen dömdes till skyddstillsyn med föreskrift. Han ska genomgå frivårdens program Brottsbytet eller annat program frivården finner lämpligt. Mannen ska också betala 12 025 kronor av rättegångskostnaderna.

undefined
Skellefteå tingsrätt dömde de två männen för häleri. Ingen av dem kunde knytas till någon brottsplats.

Mannen i 45-årsåldern dömdes till 60 dagsböter á 50 kronor – sammanlagt 3 000 kronor.

De ska betala 1 000 kronor var i avgift till brottsofferfonden.

Båda de två männen förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!