Åldersgränsen för gratis tandvård höjs

Den fria tandvården för unga utökas med fyra år. Eva Stridsman, enhetschef vid Folktandvården i Öjebyn, tycker att det är positivt. ”I dag kanske inte alla tar sig råd eller prioriterar tandvård”, säger hon.

Tandvård. Den fria tandvården för unga födda 1996 eller senare utökas med fyra år. Åldersgränsen höjs i tre steg.

Tandvård. Den fria tandvården för unga födda 1996 eller senare utökas med fyra år. Åldersgränsen höjs i tre steg.

Foto: Jennifer Sjödin

ÖJEBYN UPPDATERAD2017-01-16 05:00

Åldersgränsen för gratis tandvård höjs i hela landet och gäller unga vuxna födda 1996 eller senare till och med det år de fyller 23. Åldersgränsen höjs i tre steg: Från 1 januari i år till 21 år, under 2018 till 22 år och under 2019 till 23 år. Tidigare gällde den fria tandvården fram till och med 19 år.

Eva Stridsman, vid Folktandvården i Öjebyn, ser positivt på utökningen eftersom risken annars är att unga prioriterar annat än tandvård när den inte längre är gratis.

– Målet med barn- och ungdomstandvården är att skapa en god munhälsa och i dag har kanske inte alla råd, möjlighet och de tar det inte på allvar. Många tycker inte att det är så viktigt att satsa pengar på tandvård, säger hon.

Hur är ungas tandhälsa i dag?

– I stora drag tycker jag att de flesta har en god munhälsa. Om vi ser brister så sätter vi in insatser, säger Eva Stridsman.

Utökningen innebär att fler unga kommer att kallas till tandläkaren.

– Det som är viktigt för oss nu är att jobba på rätt sätt. Vi måste jobba mer rationellt. Nu jobbar vi i team där fler blir delaktiga i en patients besök. Det blir ett mycket bättre flöde och så vill vi försöka att om möjligt bli färdiga på så få besök som möjligt, säger hon.

Det arbetssättet gäller tandvården för alla åldrar.

Som PT tidigare berättat har kliniken totalrenoverats efter sammanslagningen med Folktandvården i Norrfjärden. Sedan maj i fjol har de arbetat in sig i sina nya lokaler.

– Nu har vi dubbelt så stora lokaler och vi har lättare att rekrytera, säger Eva Stridsman.

Tandvårdskliniken rymmer i dag ungefär 750-800 kvadratmeter.

– Från att ha varit en mellanstor klinik har vi blivit en stor klinik. När alla jobbar är vi 23-25 personer, innan sammanslagningen var vi 12-14 stycken, säger hon.

Eva Stridsman tycker att processen har gått bra.

– Det bästa hade varit att kunna bibehålla Norrfjärden, men det var jättesvårt att få dit personal och framför allt tandläkare. På slutet var det bara en som jobbade halvtid och det räcker ingenstans.

– Jag ser att det har blivit en bra lösning. Vi har fina och säkra lokaler, ny utrustning och det är mycket mer lättarbetat, säger Stridsman.

I samband med sammanslagningen anställdes ytterligare tre tandläkare samt en sköterska i Öjebyn och under 2017 ska en tandläkare till placeras där.

Folktandvården

1938 infördes Folktandvården, i första hand för barnen, för att sedan byggas ut i etapper och nya yrkesgrupper tillkom, framförallt tandhygienisterna, på sextiotalet.

I Sverige finns i dag en övergripande folktandvårdsorganisation i varje landsting/region, totalt 21 stycken.

I Öjebyn tillkom det cirka 3 000 patienter från Norrfjärden efter sammanslagningen, både barn och vuxna, och i dagsläget finns det totalt 5 958 patienter vid kliniken i Öjebyn. Dessa är fördelade på följande sätt: 0-2 år: 306, 3-19 år: 2 242 och vuxna: 3 410.

Upptagningsområdet för kliniken är Öjebyn, Norrfjärden och Roknäs.

Källa: Folktandvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!