I "Framtidens äldreomsorg" kommer trygghetsboenden i många fall att ersätta vård- och omsorgsplatser. I Öjebyn görs Öjagårdens 51 lägenheter om till trygghetsboende och det skapar upprörda känslor bland de anställda.
Göra om i etapper
Många av dem kommer att få byta arbetsplats, men vad värre är så tror personalen att äldre multisjuka kommer att bli lidande av politikernas förslag.
- Det här känns inte alls bra. Vi har äldre med många olika diagnoser och vad ska hända med dem, frågar sig undersköterskan Karina Westerlund Sandström.
Det är Öjagårdens avdelningar Öhn och Öja som berörs av förändringen. De anställda anser att politikerna borde tänka annorlunda och göra trygghetsboendeplatserna i etapper.
- Det vore bättre att ha kvar hälften av vård- och omsorgsplatserna tills vettiga alternativ finns. Ett trygghetsboende ska väl bidra till social samvaro och det går stick i stäv med beslutet att stänga Öjagårdens kök. Kommunen pratar mycket om värdegrund, men det faller ju lite nu, säger Ulrika Johansson, undersköterska.
Stora problem
Personalen befarar att minskningen av vård- och omsorgsplatser kommer att leda till stora problem.
- Det är som att den framtida visionen är att man ska vara äldre och frisk eller demenssjuk. Några mellanting finns inte och de som bor hos oss i dag skulle inte klara sig med hemtjänst. När hemtjänstens insatser inte räcker till för en multisjuk åldring, vart ska då de gamla flytta? Man kan inte ta bort en fungerande och behövlig enhet utan att erbjuda nästa steg. Att bo ensam på ett trygghetsboende med larmknappen som enda sällskap är inte trygghet, säger Gunvor Ahlin, vårdbiträde.
Sågar reklamkampanjen
Ahlin pekar på statistik från Boverket som visar att många kommuner gör som Piteå och omvandlar vård- och omsorgsplatser till trygghetsboenden.
- Det kräver mindre personal och har blivit en populär spargris för kommunerna. Men det är ju inte meningen att trygghetsboenden ska ersätta andra boendeformer, säger hon.
De gillar tankarna på ett äldrecentra och utökandet av korttidsplatser för att avlasta anhöriga som vårdar äldre i hemmet. Även planerna på ett nytt vård- och omsorgsboende, eventuellt i Öjebyn, hyllas.
- Men om det blir av är det viktigt att vårdpersonal är med i utformningsprocessen. Att "Framtidens äldreomsorg" uteslutande beslutas av politiker är helt befängt. Skrivbordsbeslut har ingenting med verkligheten att göra - de verkliga experterna inom nuvarande och framtida äldreomsorg - vårdpersonalen - har inte fått delta i diskussionerna om det förslag som politikerna lämnat, säger Gunvor Ahlin.
Hon passar på att såga Piteå kommuns reklamkampanj.
- Jag är så förbaskad på de där löpsedlarna och när jag såg "Sveriges gladaste pensionärer finns i Piteå" höll jag på att gå i taket - se då till att det blir verklighet, säger Ahlin.
Blir inte färre
- Vart ska de äldre ta vägen om det blir 90 platser mindre? De gamla blir ju inte färre precis. Visst behöver Piteå fler demensplatser, men man måste samtidigt tänka på dem som inte har en utredning och behöver ett boende, säger
Ulrika Johansson.