Stora nedskärningar upprör

10,75 tjänster ska bort på Grans naturbruksskola i Öjebyn. Minskat elevunderlag och sänkta utbildningspriser slår hårt mot verksamheten. Personalen informerades i måndags och enligt facket råder ett mindre chocktillstånd inom lärarkåren.

Katarina Sandling Jonsson, (bilden till vänster) rektor på Grans naturbruksskola, ser inte de kommande nedskärningarna som någon överraskning. "Det har pekat åt det här hållet under lång tid", säger hon.

Katarina Sandling Jonsson, (bilden till vänster) rektor på Grans naturbruksskola, ser inte de kommande nedskärningarna som någon överraskning. "Det har pekat åt det här hållet under lång tid", säger hon.

Foto: Sanna Eriksson

ÖJEBYN 2012-06-15 06:00

Sjunkande elevunderlag är ett problem som de flesta skolor brottas med. Grans naturbruksskola har i perioder haft över 200 elever, men nu pekar kurvan nedåt.

- Det har funnits ett stort elevunderlag tidigare, men nu har det minskat. Men skolan behåller attraktionskraften och vi tar i princip lika många procent som tidigare av länets gymnasieelever, säger rektorn Katarina Sandling Jonsson.

Färre elever betyder att skolan måste anpassa kostymen efter detta. Konkret betyder det att man skär ned 10,75 tjänster från hösten 2013.

"Chockade"
Sju av de drabbade är pedagoger och det handlar främst om kärnämneslärare.

- Det sker en anpassning av hela verksamheten och vi ser även över våra lokaler och hyreskontrakt. Ledningsgruppens förslag är att minska med 10,75 tjänster, men inget beslut är taget ännu och förhandlingar med facken återstår, säger Katarina Sandling Jonsson.

I måndags informerades personalen om skolledningens planer och beskedet om att neddragningarna var så pass stora slog ned som en bomb.

- Alla är chockade och ledsna över omfattningen. Men det här är inte färdigförhandlat ännu och vi hoppas att det går att mildra nedskärningarna på något sätt. Vi anser att det finns arbetsuppgifter för samtlig personal vi har, säger Elinor Rönnbäck, ombud för Lärarnas riksförbund samt lärare i svenska och engelska.

Färre klasser
Förutom lärare berörs även andra anställda på skolan när tjänster ska bantas bort.

- Det är också personal som arbetar nära eleverna. Jag har aldrig varit med om så här många uppsägningar samtidigt under mina nio år på skolan och facket kräver att det görs en konsekvensutredning som visar vad det här innebär, säger Elinor Rönnbäck.

Enligt rektorn innebär det minskande elevantalet att det blir färre klasser vilket medför att det inte behövs lika många lärare.

- Vi behöver all personal över nästa läsår, men sedan måste vi försöka anpassa verksamheten. Vi kan inte gå med underskott och även om det skär i hjärtat måste jag göra någonting - annars skulle jag inte ta mitt ansvar, säger Katarina Sandling Jonsson.

Facket förstärker
Förhandlingar om vilka personer som drabbas av uppsägningarna inleds till hösten.

- Det blir till att lägga behörigheter och las-lista bredvid varandra. Det känns jättetråkigt, men vi har ökat personalen när eleverna ökat och vi måste också minska när eleverna minskar. Vi påverkas dessutom negativt av att Skolverket sänkt rikspriset för våra utbildningar, säger rektorn.

Lärarnas riksförbund kommer att förstärka manskapet inför armbrytningen med arbetsgivaren.

- Förutom vår samverkansgrupp kommer regionala ombudsmän att hjälpa till. Jag hoppas verkligen att vi kan påverka så att neddragningarna blir mindre, säger Elinor Rönnbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om