- Jag önskar att tiden räckte till lite bättre, säger hon och menar att de anställda under årens lopp fått allt fler arbetsuppgifter som ska hinnas med.
Efter snart 29 år på posten känner hon av värk i axlar och knän. Trots att hon jobbar nästan konstant, lämnar hon ändå ofta jobbet med en känsla av att inte hunnit med det hon ska.
Hennes arbetsdag börjar 08.20 med att först läsa in alla företagspaket som utgår från utdelningskontoret Piteå Nord (som ligger i Öjebyn) och sorterade dem i rätt linje.
Sedan börjar hon arbetet med att sortera de brev och paket som ska ut till hennes distrikt (företagen på Öjebyns industriområde och sedan privathushåll i Öjebyn, Sjulsmark och Norrfjärden).
Millimeterprecision
En "runda" tar mellan fyra till fem timmar beroende på hur mycket post som ska delas ut och väderförhållanden. Ett stressmoment är att hon även plockar med sig en del post ute i byarna som också ska vara tillbaka på utdelningskontoret igen inom en viss tid. Detta för att de ska hinnas med att skickas tillbaka till terminalen i Umeå igen.
Tillbaka i Öjebyn igen forsätter Gun-Britt Berglund arbetet med att ta rätt på B-posten, arbetsdagen är slut cirka 16.30.
- En brevbärarens arbetsdag är mätt med millimeterprecision, det är ingen risk att det blir för mycket tid över, det är en väldigt slimmad organisation, säger Lars-Olof Engdahl, Seko.
Med anledning av Sekos alarmerande undersökningen har landets 13 000 brevbärare, terminalarbetare och andra yrkeskategorier inom posten nu en "Jobba Rätt" vecka. Det innebär att man ska ta de pauser man har rätt till, inte lyfta eller packa mer än vad man ska, inte springa i trappor eller cykla på trottoaren ...
- Jag försöker att jobba rätt, men visst genar också jag i kurvorna ibland, man kanske inte tycker att man hinner med att ta den där fikapausen på förmiddagen och så hoppar man över den, säger Gun-Britt Berglund.