Namninsamling kräver att Öjagårdens kök blir kvar

Låt köket vara kvar på Öjagården! Det kräver personal i ett medborgarförslag uppbackat av 181 namnunderskrifter. Man befarar att den nya omorganisationen både ger sämre mat och skapar mer stress för personalen som både förväntas ta emot mat i kantiner, duka och diska undan.

Gunvor Ahlin, vårdbiträde, Marie Standar, undersköterska , och Irma Johansson, kokerska, ser inget positivt med den förändring som är på gång och vill ha kvar köket på Öjegården. "Det är klart att det blir trist om köket stänger, det luktar inte mat längre i huset", säger Irma.

Gunvor Ahlin, vårdbiträde, Marie Standar, undersköterska , och Irma Johansson, kokerska, ser inget positivt med den förändring som är på gång och vill ha kvar köket på Öjegården. "Det är klart att det blir trist om köket stänger, det luktar inte mat längre i huset", säger Irma.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN 2011-03-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Att det är fisk (närmare bestämt fiskfriketter) och potatis som står på menyn på Öjagården känns på lång väg.

Utanför har pensionärer börjat samlas för att vänta in lunchen.

- När vi ändå har ett kök så känns det så fel att det inte används. Det är ju köket som är Öjagårdens hjärta, säger Gunvor Ahlin, vårdbiträde som författat medborgarförslaget tillsammans med kollegan Karina Westerlund-Sandström.

Tillsammans representerar de arbetslaget ÖJA-gruppen med 29 boende. Totalt finns ett
80-tal boende på Öjagården, som är kommunens största äldreboende.

Till medborgarförslaget hör en namnlista med 181 namnunderskrifter från både boende, anhöriga och personal som kräver att köket ska få vara kvar.

Förstärker aptiten
Gunvor Ahlin menar att det pratas mycket om att de äldre drabbas av undernäring när de får plats på ett boende, man ger dem exempelvis näringsdrycker för att öka i vikt när det egentligen räcker med att tillaga god mat på ett näringsrikt sätt med mycket mjölk och grädde.

- Och när de känner att det luktar god mat så förstärks aptiten, säger Gunvor Ahlin som liksom Marie Standar, undersköterska, befarar att de äldre får i sig mindre mat när den istället för att lagas till i köket på Öjagården kommer levererad i kantiner från ett närliggande tillagningskök.

Den redan stressade vårdpersonalen ska då ta emot kantinerna, duka, servera och diska undan.

- Någon måste ju gå iväg för att göra detta och vi ska inte få någon extra förstärkning i personalen, säger Gunvor Ahlin.

Känns trist
I köket på Öjagården jobbar i dag sju anställda som lagar mat till både de boende och till andra som vill betala en billigare peng för att äta - anhöriga och andra, äldre Öjebybor.

Medborgarförslaget lämnades in i september i fjol och behandlades av kommunfullmäktige under måndagen. Gunvor Ahlin fanns på plats och pratade framme vid talarstolen. Till sist ställde sig Kristdemokraterna, Folkpartiet, och Miljöpartiet bakom förslaget. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom ett avslag.

Glad över stödet
- Men man ska aldrig ge upp hoppet, säger Gunvor Ahlin som är glad över det stöd medborgarförslaget ändå fick och vill få igång en debatt.

Det var 2005 som kommunfullmäktige klubbade igenom en förändring av måltidsverksamheten i Piteå kommun.

Endast fem tillagningskök
Planen är att det endast ska finnas fem tillagningskök - i Hortlaxskolan, Porsnässkolan,
Solanderskolan, Strömbackaskolan och eventuellt på Piteå älvdals sjukhus.

Här pågår förhandlingar, men när förhandlingarna är klara ska köket i Solanderskolan byggas om och sedan serva Öjagården med mat.

I dagsläget är det Hortlaxskolan och Porsnässkolan i Norrfjärden som byggts om och servar de närliggande äldreboendena Norrgården och Hortlaxgården.

- Det har visat sig i andra kommuner att det här inte är så bra och man har återgått till det gamla igen, säger Helén Lindbäck, KD, som tycker att man först ska utvärdera hur det gått på Norrgården och Hortlaxgården innan man genomför förändringar på Öjagården.

Socialdemokraterna vill dock inte riva upp sitt beslut:

- Men det är jättebeklagligt att omorganisationen dragit ut på tiden och det är naturligt att känna en oro inför förändringar som ska ske, säger Christer Lindström, ordförande i teknik- och servicenämnden, som dock inte tycker att det är så mycket extrajobb för personalen det handlar om:

- Det har fungerat bra på de andra boenden där det har införts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om