Det kommer allt fler barn och ungdomar till Sverige som söker asyl. I Norrbotten finns totalt 202 platser för ungdomar mellan 16 och 17 år varav tolv av dessa platser finns för killar på grupphemmet Älven i Öjebyn. Sedan finns även mötesplatsen som kallas Hamnen 18 + som är ett förlängt skyddsnät och stödfunktion för de som flyttat ut från grupphemmet och fram till dess att de fyller 21 år.
Målsättningen är att de som kommit hit som ensamkommande flyktingbarn då har blivit självförsörjande Pitebor.
- Det är vårt syfte och genomgripande mål, säger Anna-Maria Nilsson, verksamhetschef för flyktingsamordningen.
Hon förklarar att behovet av platser är större och att de gärna skulle utöka med ytterligare 20 då dagens utbud är förhållandevis litet jämfört med befolkningsmängden. I den frågan väntas politikerbeslut.
De flesta stannar
Av dessa 45 som kommit till Piteå har cirka 75 procent av dem fått uppehållstillstånd och bor kvar i kommunen. Några har valt att flytta och resterande har fått avslag av Migrationsverket och återvänt till sitt hemland eller gått under jord, som Anna-Maria Nilsson uttrycker det.
Sex personer som har fått uppehållstillstånd har valt att flytta söderut, men det är flera som vill komma tillbaka.
- De har sett att det inte var grönare på andra sidan och att Piteå inte är så dumt ändå, säger Anna-Maria Nilsson.
Både Anna-Maria Nilsson och Mattias Nordaneldh, boendechef på Älvens grupphem, ser det som positivt att cirka 75 procent valt att stanna kvar i Piteå.
Ingen av dem som stannat kvar i Piteå har ännu hunnit fylla 21 och lämnat hemmet samt stödfunktionen. Men när det väl inträffar förklarar Mattias Nordaneldh att de ska hålla uppföljningar för att se efter hur de klarar sig på egen hand.
Trygg miljö
Tanken med Älvens gruppboende är att erbjuda en trygg och hemlik miljö. Där finns personal dygnet runt som stöttar ungdomarna med livet i deras nya hemland. Det för att skapa förutsättningar för självständighet och integration i samhället.
- Det är resursstarka killar som vill bli självförsörjande och skaffa sig ett jobb, säger Mattias Nordaneldh.
Där kommer också stödfunktionen i Hamnen 18 + in i bilden.
När en ungdom fyllt 18 och flyttar ut från grupphemmet får denne genom mötesplatsen hjälp och stöttning för vardagliga ting samt för att hitta passande lösningar för utbildning eller arbete. Samtidigt som denne bor i en lägenhet som flyktingsamordningen hyr ut.
Vilja att mötas
En del av killarna upplever att det är svårt att ta kontakt.
- De är blyga och de törs inte ta kontakt själva men ortsbefolkningen är också blyga. Det krävs en vilja från båda parter att vilja träffas, säger Mattias Nordaneldh.
Han tror att det beror på att det finns en osäkerhet och okunskap. Något de kan möta genom att ge information.
- Men det krävs något mer, men jag vet inte vad, säger han.
Språket är kanske den viktigaste biten.
- Utan språket är det svårt att komma in i samhället, säger Anna-Maria Nilsson.