2010 anlitade Leif Ögren 150 plockare via ett thailändskt bemanningsföretag. De plockarna kunde, till skillnad från andra, återvända hem med lön eftersom bemanningsföretaget hade tecknat kollektivavtal med facket Kommunal. Inför årets säsong har, enligt Leif Ögren, frågetecknen hopat sig.
- Jag är inte emot Migrationsverkets andemening att få ordning och reda. Jag har alltid velat ha det. Men jag är emot det sätt på vilket det kommer med förändringarna, kvart i tolv och efter att vi planerat verksamheten för säsongen, säger Leif Ögren, som hunnit teckna nytt avtal med sitt bemanningsföretag.
Kräver besked
- Med de nya reglerna om lönegaranti och krav på filial i Sverige fungerar inte det avtalet, säger Leif Ögren.
Nu vill Ögren ha svar från Migrationsverket om vad det menar med att ställa bankgaranti.
- Vad ska verket ha garanti för? Är det så att det kräver lönegaranti för utländska bärplockare ska väl ett sådant krav gälla överallt på
arbetsmarknaden, eller vill verket särskilja verksamheten med utländsk arbetskraft? Vi vill som alla andra företag tjäna in pengarna innan vi betalar ut lön.
- Jag har ingenting emot sedvanlig kreditprövning med prövning av företagets status, men vi ska behandlas lika. Verkets syn håller inte, och jag undrar om det har laglig grund att göra det, säger Leif Ögren.
Står verket fast vid inställningen tror Öberg att det inte kommer att dyka upp många utländska plockare i bärskogarna i höst.
Nej till filial
Leif Öberg säger definitivt nej till att hans bemanningsföretag skulle få öppna filial i Sverige.
- Även om det blir det som får arbetsgivaransvar kommer fokus att hamna på mitt företag om något går snett, menar Leif Ögren, som väntar på ett mer tydligt besked om lönegarantin från verket.
Han säger att om han inte kan anlita bemanningsföretaget, kan han tänka sig att själv anställa de utländska plockarna.
Leif Ögren tror också att om det blir stopp för asiatiska plockare öppnar det upp för "nyeuropeer" som kommer hit för andra intressen än att bara plocka bär, och ett stopp ger rum för "svartmålade bilar i skogen" vars ägare inte är lika noga med att betala skatt och sociala avgifter.
PT har också talat med Catarina Lundberg, som driver Norrskensbär i Jörn. Företaget omsatte 42 miljoner kronor med två miljoner i positivt resultat 2009. Men till hösten kan det bli stopp för verksamheten.
- Jag har inte pengar att hosta upp till en lönegaranti för 500 bärplockare. Därför går jag och väntar på besked om någon av mina grossister kan ställa upp med pengar. Går inte det får jag slå igen, säger Catarina Lundberg.