Videon är inte längre tillgänglig
Frida Söderberg jobbar som kurator vid den rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn. I sitt möte med dömda och deras anhöriga kände hon att det saknades information för de anhöriga att läsa. Främst tänkte hon på barn som har en förälder som är dömd till psykiatrisk tvångsvård.
- Jag hoppas att barnen till en dömd förälder ska känna igen sig i boken. Jag vill att läsningen ska bidra till en ökad förståelse, säger hon.
Böckerna har formen av en dagbok och berättar om ett syskonpar som har en pappa som vårdas på rättspsykiatrin. Den ena boken skildrar berättelsen ur sjuåriga Filippas perspektiv och den andra speglar femtonårige Williams situation. Den förstnämnda riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år och Williams dagbok till ungdomar 13-18 år.
Tidskrävande utformning
Idén till att skriva böckerna kom för ungefär ett år sedan.
- Då hade vi precis fått in patienter som var kända i rikstäckande media och som var föräldrar. Jag kände att det saknades information till deras barn, berättar Frida Söderberg.
Sagt och gjort. Arbetet med böckerna påbörjades i februari förra året i samarbete med Länsgemensam rättspsykiatri. Själva skrivandet gick snabbt - på en helg var båda böckerna klara. Layouten har dock varit ett tidskrävande arbete, det har tagit ungefär ett år. Till sin hjälp med bokens utformning har hon haft Johanna Hövenmark.
Skrivandet gav mersmak
Tryckerikostnaderna finansierades genom beställningar på de båda böckerna. Berättelserna om Filippa och William har tagits väl emot i hela Sverige.
- För tio dagar sedan kom boken från tryckeriet och redan har ett tjugotal kommuner beställt den. Det känns såklart jättekul, säger hon.
Frida Söderberg säger sig fått blodad tand av skrivandet och avslöjar att hon redan planerar sitt nästa projekt.
- Jag har tänkt skriva en uppföljning om två andra syskonpar i liknande situation och har redan färdiga idéer till de böckerna, säger hon.