I mars 2009 slet ett eldhav sönder Kerstin Englund och Mikael Vernelunds hus och caféverksamhet i Öjebyn. Strax efter tragedin erbjöds paret att ta över två rivningsfärdiga byggnader som Piteå kommun förfogade över, en kilometer från brandplatsen.
Den ena byggnaden, från 1910-talet, ett före detta bostadshus och biograf, gav de sig genast i kast med och totalrenoverade, för att ett år senare starta Café Humlan på nytt. Den närliggande byggnaden, som också var i fallfärdigt skick, före detta Jonssons mode från 1930-talet, har paret fått kritik för eftersom Byggnadsvårdföreningen ansett att Englund och Vernelund inte bevarat kulturvärdena.
Renovering
Ett krav när Piteå kommun skänkte byggnaderna, som var tänkt att rivas under hösten 2008, var att det skulle ske en omfattande renovering och att detta skulle tillfogas på ett sätt så byggnaderna estetiskt skulle passa in i omgivningen.
Objekten värderades till noll kronor och var anledningen till att kommunen överlät dem som gåva. Byggnadsvårdföreningen reagerade på att skyltfönstrena var överpanelade och inte längre syntes, att en balkong var nedriven och att den nya färgsättningen skar sig mot den omgivande kyrkstaden.
Ägarna har fått fortsätta att bygga trots att flera avsteg har gjorts från bygglovet enligt Byggnadsvårdsföreningen.
- Vi lägger oss inte i det så länge det inte finns några konflikter, de har gjort en jätteinsats hittills, säger Ulf Hedman, miljö- och byggchef på Piteå kommun.
Byggnaden sågs som "hotad" på "gula listan", som visar hotade miljöer och byggnader, men är i dagens läge listad som "räddad".
Mikael Vernelund berättar att byggnaderna var helt förstörda invändigt när de tog emot dem.
- Vi hittade hela tiden grejer som behövdes göras. Det var bjälkar som var ruttna och mögel i källaren, det har varit mer jobb och tagit längre tid än vi trodde, säger han och berättar att de fyllt igen källaren som var möglig, renoverat fasaden, samt bytt ut plåttaket.
Kulturhistoriskt värde
När paret tog sig an byggnadsprojekten var det många som lade sig i angående hur de bevarade de kulturhistoriska värdena av husen.
- Det är också en kostnadsfråga, vad vi kan behålla och vad som är rimligt. Men vi är lika intresserade som alla andra och vill få med den historiska känslan. Det var vår affärsidé att det skulle vara ett äldre hus, det var därför vi inte byggde upp gamla Café Humlan, säger Vernelund.
Kerstin Englund och Mikael Vernelund har tagit fram gamla ritningar av huset, från första halvan av 1900-talet, för att resultatet ska bli så likt den gamla byggnaden som möjligt. I höst ska byggnaden restaureras vidare.
"Inte ekonomiskt hållbart"
- Nedervåningen är utriven, det är en del kvar att göra både in- och utvändigt och så ska väggar byggas och vatten och el ska dras. Det ser ut som vi har fogat igen fönstren men de ska vi såga upp i efterhand och sätta in nya, säger Mikael Vernelund.
Bygglovet är beviljat och ett möte är planerat i augusti mellan husägarna, kommunen och byggarbetarna. Till nästa sommar planerar de för att nästa projekt ska vara i hamn.
- Det var inte ekonomiskt hållbart med vandrarhem, så då bestämde vi att göra fyra lägenheter istället. Tanken är att vi ska dra igång med det resterande arbetet i höst, säger Mikael Vernelund.
Fotnot: Byggnadsvårdsföreningen är en ideell organisation som är verksam i hela landet.