Hunddomare varnar för köp av blandras

Blandrashundar är populärast bland Sveriges hundägare. Men Kurt Nilsson, erfaren internationell hunddomare, uppfödare och lärare vid Grans naturbruksskola, varnar folk för att köpa en "blandis" exempelvis på nätet.- Vissa blandningar leder till kvalificerat djurplågeri eller att man skapar farliga hundar, hävdar Nilsson.

Att köpa en blandrashund är som att spela på lotteri, tycker läraren på Grans naturbruksskola, Kurt Nilsson, här med några av tredjeårseleverna på hundutbildningen. Frida Vinsa (längst till vänster) anser sig dock ha dragit en vinstlott med blandisen Diesel (siberian husky, schäfer och tollare). Övriga på bilden är från vänster Mimmi Ådell med dvärgschnauzern China, Nora Livingstone med shetland sheepdog-hunden Nimbus och Matilda Eklund med golden retrievern Enzo.

Att köpa en blandrashund är som att spela på lotteri, tycker läraren på Grans naturbruksskola, Kurt Nilsson, här med några av tredjeårseleverna på hundutbildningen. Frida Vinsa (längst till vänster) anser sig dock ha dragit en vinstlott med blandisen Diesel (siberian husky, schäfer och tollare). Övriga på bilden är från vänster Mimmi Ådell med dvärgschnauzern China, Nora Livingstone med shetland sheepdog-hunden Nimbus och Matilda Eklund med golden retrievern Enzo.

Foto: Sofia Wellborg

ÖJEBYN 2012-01-28 06:00

Kurt Nilsson är väl medveten om att det kan vara känsligt att kritisera företeelsen blandrashundar; människor känner sig lätt personligen påhoppade om man överhuvud taget säger något ont om deras hundar. Men han menar att en varning för "blandisar" är på sin plats, att köpa en blandrashund är som att spela på lotteri: man kan vinna en högvinst, men det är mest nitlotter. När du köper en rashund däremot får du något av en varudeklaration.

Specialister
Det är inte för inte som vi människor med utgångspunkt i vargen har skapat olika raser för olika funktioner, olika förutsättningar att fungera i ett visst arbete, förklarar hundläraren pedagogiskt.

- Utvecklingen av raser, eller egentligen lokala varianter, började för 100 000 år sedan. Vi har skapat specialister inom olika arbetsområden, ingen art har så många varianter som hund, säger Nilsson och påpekar att en tiger och en tamkatt har större likheter än exempelvis en chihuahua och en engelsk bulldogg, greyhound eller jämthund.

Ändå är tiger och katt olika arter av kattdjur, medan samtliga hundraser tillhör samma art trots den stora variationen.

- Vi måste komma ihåg att när vi korsar två olika raser, så får vi med egenskaper från båda dessa. Om det är stor skillnad anatomiskt och/eller mentalt kan det bli helt fel, till exempel om blandningen har olika steglängd fram och bak.

Katastrof
- Eftersom olika mentalitet krävs för olika arbeten kan det bli en formlig katastrof med vissa blandningar. Exempelvis en följsam vek ras som har snabba reaktioner, typ border collie, korsad med en självständig hård ras som newfoundlandshund. Jag hävdar att vissa blandningar leder till kvalificerat djurplågeri.

Kurt Nilsson säger att man i annonser om valpar av blandras ofta ser formuleringar som "lyckad kombination" och "säljes efter SKK:s regler".

- Men hur kan man veta att det är en lyckad kombination när det handlar om valpar?! Och vad beträffar Svenska Kennelklubbens regler får man alls inte föda upp eller sälja hundar av blandras. Det enda man kan hänvisa till i SKK:s regler är att valparna måste vara minst 8 veckor, veterinärbesiktade, id-märkta och vaccinerade.

Falsk marknadsföring
Det här kan man kalla falsk marknadsföring, folk blir lurade, menar Nilsson och nämner att ägare till blandrashundar ibland efterfrågar utställningar där dessa får delta.

- Men vad är det då man ska bedöma - sundhet, "trevlig", "rar"? frågar sig Kurt Nilsson, allrounddomare som regelbundet dömer hundar över hela världen.

Han förklarar att varje ras har en standard som domaren dömer efter. Där anges vad som gäller för rasen: bakgrund, ändamål, uppförande/karaktär, anatomi/exteriör, päls, färg, storlek/vikt, fel och diskvalificerande fel.

Överdrifter
Men är det inte så att många rashundar är osunda och har en mängd defekter? Visst finns det raser med överdrifter som kan påverka hundarnas välbefinnande, till exempel engelsk bulldog, medger Kurt Nilsson. Men dessa defekter jobbar man inom hundorganisationerna och bland domarna aktivt med för att få bort.

Härom året diskuterades farliga så kallade kamphundar intensivt. Det fanns politiker som tyckte att det krävdes strängare regler i Sverige, kanske borde vi rent av följa Danmarks väg och förbjuda amerikansk staffordshire terrier (amstaff), ovtjarka med flera (13 olika hundraser och korsningar är förbjudna i Danmark).

Ägarproblem
Kurt Nilsson tror i likhet med SKK inte på förbud mot vissa raser:

- Farliga hundar är oftast inte ett hundproblem, utan ett ägarproblem. Alltför många väljer fel ras och vill inte jobba med sin hund. En del människor borde nöja sig med porslinshund. Statistiken visar att golden retriever är den ras som oftast biter människor, men det skulle väl aldrig falla någon in att föreslå förbud mot golden, en av Sveriges allra populäraste raser, säger Kurt Nilsson och påpekar att det alltid finns risker förenade med att en hundras hastigt blir väldigt populär.

En risk är att oseriösa uppfödare vill skära pipor i vassen. För närvarande finns det många osunda chihuahuor.

FAKTA Populäraste raserna

Labrador retriever, golden retriever och schäfer är de populäraste raserna i Sverige efter blandrashundar. Jordbruksverket (hundregistret) har schäfern i topp med 32 876 registrerade hundar före golden med 24 739 hundar och labrador med 24 602.

Svenska Kennelklubben (SKK) hävdar att deras statistik, som baseras på nyregistrerade hundar i SKK:s stambok, är den säkraste källan för den som vill studera trender för hur olika raser utvecklas numerärt.

Bland de hundraser som ökar mest på tjugo-i-topp-listan finns border collie, som avancerat från 21:a till 14:e plats. En annan ras som klättrat in på listan är fransk bulldog, som återfinns på plats nummer 16. Slår man ihop de två hårlagen av chihuahua hamnar rasen på andra plats och lägger man ihop de nio varianterna av tax kommer den på femte plats.

De 20 mest populära raserna enligt SKK: 1) Labrador retriever 2 299 hundar (+4,6 procent), 2) Golden retriever 2 012 (-1,9), 3) Schäfer 1 992 (-4,8), 4) Jämthund 1 685 (-3,3), 5) Cocker spaniel 1 184 (-8,5), 6) Chihuahua, långhårig 1 170 (+1,8), 7) Chihuahua, korthårig 1 168 (-4,5), 8) Cavalier king charles spaniel 1 048 (+0,3), 9) Rottweiler 999 (-7,3), 10) Chinese crested dog 927 (-4,2), 11) Shetland sheepdog 896, 12) Jack russell terrier 844, 13) Flatcoated retriever 791, 14) Border collie 774, 15) Staffordshire bullterrier 758, 16) Fransk bulldog 732, 17) Dansk-svensk gårdshund 638, 18) Pudel, dvärg 637, 19) Norsk älghund, grå 624, 20) Lagotto romagnolo 624.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om