Fattigt tillstånd i Svenska Kyrkan
Varje år tappar Svenska kyrkan 1,1 procent av sina medlemmar. Det finns skäl till det:-Tillståndet i kyrkan är fattigt. Folk vill ha svar på livets frågor och får man inte det väljer man att lämna, säger Berit Simonsson, inspiratör inom Oas-rörelsen som haft konferens på Storstrand med avslut i helgen.
Berit Simonsson, inspirattör inom OAS rörelsen betraktar tillståndet i Svenska Kyrkan som fattigt. "Folk lämnar nar de inte får svar på sina livsfrågor", säger hon.
Foto: Tommy Norin
De arbetar vid Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien, världens snabbast växande kyrka med fem miljoner medlemmar.
- Det blåser varma andliga vindar från syd, och vi behöver det i en kyrka som kan verka trött och missmodig, sade Åke Lundgren, kyrkoherde i Lövånger, som ledde mötet med temat "utmanande vindar från syd".
Väckelsen kom
Från 1985 finns 75 procent av världens kristna på södra halvklotet och sedan dess har det vuxit. I dag finns 360 miljoner kristna i den delen av världen.
- Det är en av de mest uppseendeväxande tillväxterna vi sett i kyrkans historia, sade Staffan Grenstedt, som som tog ett lokalt exempel i Etiopien.
- Mellan 1938-1943 ökade en församling från tio till 10 000 medlemmar, och väckelsen kom när missionärerna for hem!
Idag är det tvärtom. Det är inte vi som skickar missionärer, det gör de tidigare missionsländernas kyrkor.
- Sydkorea skickar ut
12 000 missionärer varje år. Inom EFS har vi kanske tio och Svenska kyrkan 15, sade Staffan Grenstedt.
Mer äkthet
Han anger en del skäl till att kyrkan växer i bland annat Afrika medan den minskar i västeuropa:
- De har en äkthet i sin tro där de fokuserar mycket på bön, bibeln och varandra. De har en annan mentalitet, något vi i väst måste komma tillbaka till, säger Staffan Grenstedt som tog ett exempel i sitt föredrag:
- Inom EFS bes det om stora kollekter.Inom Mekane Yesus kyrkan räknar de med Gud där förbönen är en viktig del i liturgin.
Berit Simonsson är inspiratör inom den OAS rörelse som funnits sedan 1970-talet.
Den har vuxit fram som en förnyelserörelse inom Svenska kyrkan. Hon beskriver tillståndet i kyrkan som fattigt och därför tappar den tappar 1,1 procent av sina medlemmar varje år.
- När folk inte får vad de söker väljer de att lämna, säger Berit Simonsson, som pekar på att OAS-rörelsen under åren har försökt verka för en mer andlig kyrka.
- Oas växte fram ur den karismatiska rörelsen och vill idag lyfta fram normal kristen tro, säger Berit
Simonsson, som uppger att intresset för Oas-
rörelsen växer hela tiden.
- Vi har fyra stora möten varje år på olika platster där mötet vid Storstrand är ett. Under sommaren kommer vi säkert att samla 10 000 personer vid våra möten, säger Berit Simonsson,
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!