Av rapporten framgår det bland annat att röntgenansvarige inte anses ha relevant utbildning och kunskapsnivån om strålskydd uppges vara obefintlig.
Det håller inte Ingemar Bergdahl, chef vid Djurkliniken i Öjebyn, med om. Han anser att all personal har den kompetens som krävs för uppdraget. Angående stråldoserna säger han:
- Det är inga farliga stråldoser.
Via strålskyddsmätare har det mätts hur mycket strålning som röntgenpersonalen får ta emot och beroende på exponeringsgrad har de delats in i två kategorier. Ingemar Bergdahl förklarar att en av personalen utsattes för en fjärdedel av det tillåtna maxgränsvärdet och fem personer utsattes för en tiondel av gränsvärdet.
- Det är låga värden, men visst eftersträvar vi att ha så låga värden som möjligt. En tiondel av maxvärdet är en minimal risk, säger han.
För att sänka värdet ytterligare ska personalen hädanefter ge lugnande sprutor till djuren när det är möjligt vid röntgen. Då behöver inte personalen hålla fast djuret utan kan gå ifrån röntgenutrustningen.
Saknats dokumentation
Då det saknats dokumentation gällande bland annat rutiner om utbildning, arbetsinstruktioner samt kategoriindelning av arbetstagare har kliniken brustit vad gäller regelverket. Det ska vara åtgärdat redan.
- Det har inte funnits skriftligt men de har fått det innan jul. Det som var fel var att vi inte skrivit ner det, men det var snabbt fixat, säger Bergdahl.
I övrigt hade inte myndigheten något att anmärka på när det kommer till klinikens utrustning och lokaler.