- Djur-natur-kultur som hälsofrämjande kraft är dynamit, säger Inga Granström, projektledare för Neuropedagogiskt resurscentrum, ett projekt som delfinansieras av Europeiska socialfonden och vars tredje och sista steg pågår fram till och med juni 2013.
Huvudaktiviteter är 12-veckors neuropedagogiska kurser för personer med neurologisk funktionsnedsättning. Syftet är att bidra till att deltagarna kommer ut i arbete och ökar sin livskvalitet.
Prova-på-aktiviteter
En dag i veckan befinner sig kursdeltagarna sig på Gran, där de kan prova på olika aktiviteter inom djur och natur.
- Gran med Granparken, djurstallar, växthus och odling i fält på ena sidan och Framnäs med kulturen på den andra har så mycket att ge tillsammans, säger Lisa Berglund, som arbetar på Gran och är biträdande projektledare för Neuropedagogiskt resurscentrum.
Hon framhåller att sambandet mellan natur och god hälsa är väl belagt genom vetenskapliga studier, bland annat den så kallade Alnarpsmodellen, som utarbetades vid SLU i Alnarp i början av 2000-talet.
Spontan stimulans
- Natur och grönska har visat sig ge oss en spontan stimulans som inte tar kraft, vi mår helt enkelt bättre av att vistas i en naturlig, grön miljö. Alnarpsmetoden vände sig till personer med utmattningssyndrom, deltagarna fick arbeta i trädgård och växthus och dela 75 procent kunde efteråt återgå till jobb eller studier, säger Lisa Berglund.
Även djur kan ha stor positiv betydelse för människors återhämtning efter en skada eller sjukdom. Hundläraren Anna Lundberg pratade om vårdhundar, som har blivit vanliga på bland annat äldreboende i landets sydligare delar, och tipsade om boken "Hund på recept".
Hästunderstödd terapi
Hästläraren Karolina Windstam berättade att hästar som används terapeutiskt, i vården, är en förhållandevis ny företeelse. Det började för 50 år sedan i Danmark, där polioskadade barn rehabiliterades med hjälp av hästar.
Vanligast och det som funnits längst är handikappridning. En annan inriktning kallas hästunderstödd terapi (HUT) och vuxenpsykiatrin i Piteå bedriver sådan terapi på Gran. En gång i veckan får en grupp ungdomar som har ätstörningar umgås med hästar under ledning av personal från psykiatrin.
- Hästen har en otroligt läkande förmåga bara genom sitt sätt att vara, sade Karolina Windstam men påpekade att alla hästar inte är lämpade att användas i vårdsammanhang. Hästen är ju till sin natur ett flyktdjur och hästar som används vid exempelvis handikappridning måste ha ett stabilt psyke.