Ett 50-tal personer hade samlats på Gotis i Öjebyn i går för att lyssna till föreläsaren Nicklas Kartengren som redogjorde för hur det ser ut med lagliga och olagliga droger på internet, hur utbrett problemet är och vad föräldrar och professionella bör lägga fokus på när det gäller unga och droger.
- Kunskaperna kring de här drogerna är ganska så svaga, säger Kartengren och menar att det heller inte är så enkelt som att "allt är lagligt eller olagligt" eller "allt är dödligt eller inte dödligt" när det gäller internetdrogerna som många av dem tillverkas i Kina och sedan säljs över internet till svenska ungdomar.
Det handlar om centralstimulerande substanser (bland annat Mefedron), syntetiska cannabinoider (bland annat Spice) och hallucinogener (meskalin, psilocybin och PCP).
Steget före
Många med "häftiga" namn som Eclipse, Spice, Bonzai, DJ feel the Vibe, Monkey Dust och Jamaican Gold. Att det handlar om en djungel är igen underdrift. Så fort ett ämne narkotikaklassas dyker ett nytt, snarlikt preparat upp på marknaden istället. Producenterna ligger med andra ord steget före lagstiftarna.
De nya lagen om "förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser" som började gälla 1 april gör det dock möjligt för polisen eller tullen kan beslagta internetdroger som ännu inte klassats som narkotika utan bara är under utredning/ska utredas. Detta i avvaktan på att åklagare beslutar om att ämnet ska förstöras.
Niklas Kartengren välkomnar lagen och menar också att problemet med internetdroger ännu inte är så utbrett bland unga i Sverige.
- Vi vet att det inte är så stort utan tvärtom ganska ovanligt, säger han och menar att de ungdomar som beställer nätdroger, redan oftast är inne i missbruk av de vanligare drogerna.
En procent
CAN:s rapport "Skolelevers drogvanor 2010" visar att cannabis är den klart vanligaste formen av narkotika, detta följt av tabletter och ecstasy. Av de tillfrågade eleverna i nian och årskurs två på gymnasiet som hade testat knark uppgav bara en procent att det handlade om "annat" än de vanliga drogerna.
Föreläsningen arrangerades av Kommunala förebygganderådet i Piteå kommun, KFR och IOGT-NTO i samarbete med NBV Norr. I dag föreläser Kartengren i Luleå och inom kort även för elever på Strömbackaskolan i Piteå.