Lastbilar skakar om samhället

Nystrandsborna har tröttnat på både den tunga trafiken och de höga hastigheterna genom byn. Efter senaste olyckan där en grusbil hamnade på sidan kräver de förändring.

Olycksplats. Lars-Erik Egerup, Mars Karlsson, Kenneth Andersson och Susanne Karlsson kräver förändring efter byavägen.

Olycksplats. Lars-Erik Egerup, Mars Karlsson, Kenneth Andersson och Susanne Karlsson kräver förändring efter byavägen.

Foto: Håkan Öberg

Nystrand2017-08-21 21:45

Den tunga trafiken på Väg 664 genom Nystrand har ökat rejält de senaste åren. Lars-Erik Egerup väcks ofta halv tre på natten av att 13 tomma timmerbilar slamrar förbi utanför sovrumsfönstret. Vibrationerna från trafiken gör att han inte kan ha någonting på badrumshyllorna utan att det vibrerar ner. Vägarbetet på 374 har förvärrat saken, men problemen började långt före det.

– Det kan inte vara meningen att den här vägen som går så nära husen ska vara klassad för den här sortens trafik. Vi har länge haft lastbilar från bland annat Älvsbyhus, Bröderna Öhman och timmerbilar som tar den här vägen, säger Lars-Erik Egerup.

Han jobbar själv med vägarbetet på 374:an på andra sidan älven, och vet därför ett och annat om vägar. På vägen till olycksplatsen påpekar han hur bärgningsbilen inte kunde få fäste eftersom att stödbenen bara åkte rakt genom asfalten.

– Du ser här, hur tjock asfalt kan det vara? Tre centimeter kanske, och stegar jag upp vägen så är den inte mer än drygt fem meter. Inte är det konstigt om det är problem för lastbilarna när de möter varandra, säger Lars-Erik Egerup.

Ett par andra bybor möter också upp vid olycksplatsen och de upplever också rejäla störningar.

– Det skorrar bara i rutorna varenda gång det kör förbi en lastbil, säger Mats Karlsson

– De håller inte direkt 50 heller utan de kör 80-90. Och personbilarna kan hålla upp till 120–150 förbi här ibland. Det finns inte en jävel som håller hastighetsgränsen, säger Kenneth Andersson.

Susanne Karlsson färdas efter vägen i en elrullstol och beskriver upplevelsen som ”spännande”.

Hur tar du dig fram efter vägen?

– Ja du, väldigt försiktigt kan jag säga. Ser jag att det kommer en bil så kör jag av ett par hundra meter innan och väntar, säger Susanne Karlsson.

Lars-Erik har kontaktat kommunen men känner inte att han får något gehör. Hastigheterna har han pratat med polisen om men får svar att de inte har resurser.

– Vi får fler och fler barnfamiljer här i byn. Ska det ske något riktigt illa innan man gör nånting åt det? När nya vägen dras till Hällan så måste den klassas ner, säger Lars-Erik Egerup.

I väntan på förändring har Lars-Erik tagit hem 18 lass med grus för att bygga en ljudvall mot vägen. Han tänker också försöka ordna en protestlista att lämna in i kommun.

– Förhoppningsvis kan gruset stabilisera vibrationerna också så jag slipper studsa omkring i sängen på nätterna, säger Lars-Erik.

Bärighet

Vad man får köra beror också en del på axelavstånd och axeltryck. Men om de sakerna stämmer kan man säga att:

BK1: Max 64 ton bruttovikt.

BK2: Max 51,4 ton bruttovikt.

BK3: Max 37,5 ton bruttovikt.

Viktbestämmelserna ändras också över tid.

1920–10 ton

1930–12 ton

1944–24 ton

1952–33,5 ton

1968–37,5 ton

1974–51,4 ton

1990–56 ton

1993–60 ton

2015–64 ton

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!