Koskit så långt ögat kan se. Utsikten från Torbjörn Karlssons hem i Nygård är brun och bister.
Mjölkbonden Petter Petterson i Nygård låter koskiten ligga kvar länge på vallodlingarna, ibland över vintern, enligt grannar som PT talat med.
- För två år sedan spred han koskit när det var 15 centimeter snö. Det fick ligga över vintern, säger Torbjörn Karlsson som har gödslet två meter från huset.
I dag har det gått tre och en halv vecka sedan spridningen och först nu har stanken börjat bedarra.
- Jag accepterar att det luktar skit i några dagar, men här stinker det i flera veckor, och det är samma varje år. Jag förstår inte varför han inte harvar ned det direkt, säger Torbjörn Karlsson.
Inga fel i gödslingen
Åkrarna ligger i anslutning till Piteälven och enligt grannarna blir bäckarna bruna om våren.
- Skiten måste rinna ned i Piteälven så fort det regnar, säger Torbjörn Karlsson.
Enligt Älvsbyns kommuns lokala hälsoskyddsföreskrifter ska gödsel brukas ned inom ett dygn om åkrarna finns i anslutning till detaljplanerat område. Förbudet gäller därför inte Nygård.
Miljö- och byggchefen Ingrid Karlsson har inte kunnat konstatera att Petter Petterssons gödselmetoder strider mot regelverken.
- Jag kan förstå att de som bor där tycker att det är störande, då det luktar, säger hon.
"Får leva med störning"
Svämgödslet som spreds i höst ska ligga över vintern.
- Det är inte förbjudet att gödsla en vall på hösten, men det är kanske inte den bästa tidpunkten på året, säger Ingrid Karlsson.
Drivorna av fast gödsel som ligger vid Torbjörn Karlssons hus är tänkt att plöjas ned någon gång före vintern.
- Enligt rättsfall är det så att om man bosätter sig på landet får man tåla en viss störning från jordbruk. Men så kan det vara att störningen blir för stor, det måste man utreda från fall till fall, säger Ingrid Karlsson.
Skyddszon vid Piteälven
För att minska olägenheterna har miljö- och byggkontoret rekommenderat lantbrukaren att bruka ned gödseln så snabbt det går. Ur växtnäringssynpunkt rekommenderar de också att sprida vallarna på våren, om det går.
- Spridning av gödsel på tjälad mark är inte tillåten men vi har inte tjäle i backen ännu, säger Ingrid Karlsson.